KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, oktober 07, 2007

I isens grepp – berättelsen om hjälten Balto

Jo visst kan man åka på en sjusärdeles resa även om man inte far själv! Författarna Gay och Laney Salisbury tog mig just med på en sådan.

Vid ingången till Barnens Zoo i Central Park i New York står en staty av en hund. Bronslegeringen är blankpolerad av byxbakarna till alla barn som älskar att rida på hundens rygg. På den skrovliga sockeln kan man läsa namnet Balto.
Varför står Balto där?

Jo, så här var det: I januari 1925 bryter en dödlig difteriepidemi ut i Nome, Alaska. Bara en obetydlig mängd vaccin finns i staden. Mera vaccin behövs snabbt för att förhindra att staden går under. Nome är fullständigt isolerat från resten av världen under vintern som varar sju månader. Kontakten med omvärlden är möjlig endast med hundspann längs en 1600 kilometer lång trail. Sjukvårdsmyndigheterna sätter upp en stafett av hundspann för att klara transporten av difteriserum i 50-gradig kyla och snöstorm. Färden går i ständigt mörker över omärkta leder utan träd eller annan vegetation som landmärke. Skulle ett enda av de tjugo ekipagen, som telegrafiskt har fått order om att köra en viss sträcka, förolyckas är allting förlorat. Det blir hundens och människans kamp mot naturen i ett av jordens mest ogästvänliga områden. Flera av hundspannsförarna får frostskador och men för livet. Många hundar springer tills de dör. Ledarhundarnas mod, trofasthet och intelligens får en att baxna. De offrar sitt liv för spannet och föraren. Två ledarhundar utmärker sig: Balto och Togo. Eftersom Balto är den ledarhund som springer sista sträckan med det livräddande serumet blir han världsberömd. Steven Spielberg har gjort en animerad film om Balto och serumstafetten till Nome.

Stafetten med difteriserum till Nome är en sann händelse och har blivit lika klassisk som svenskarnas Vasalopp. Varje år hålls en hundspanntävling till åminnelse av den dramatiska kampen för att rädda liv i Nome.

Bilden av Balto till vänster är äkta.
Läs mer om Balto

Boken heter: I ISENS GREPP Författare Gay och Laney Salisbury, PAN-böcker, Stockholm 2005.

Inga kommentarer: