KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, november 04, 2007

Bastet - den gudomliga

Bröderna Kagg och kapten Haddock planerade rutt:
- Vi går först till floden, korsar densamma och forsätter till Trollskogen. Där bestiger vi Berget och spanar in eventuella fiender i den närliggande omgivningen, menade Haddock.
- Åkej, sa bröderna Kagg.
När expeditionen kämpat sig över floden uppenbarade hon sig, Bastet, den heliga grå. Nästan osynlig tassade hon efter i truppens fotspår. Hennes sneda, allseende ögon glimmade. Ljudlöst flöt hon fram från tuva till tuva. Bröderna Kagg upphov ett förtjust rop:
- Titta, Bastet, hon kommer me'!
Kapten Haddock var nöjd. Äntligen har han åter fått en fyrbent familjemedlem som följer med på promenad. En sådan har han inte haft sedan hans älskade Ossi, med bestialisk grymhet, dödades i Sandbacka av en terrorist med ett ohyggligt vapen, en bil. Ossi har jagat himmelska möss i fyra år redan. Hennes multnande ben vilar under den vackra stenen i skuggan av äppelträdets sjuttioåriga grenar.

Bastet - Bamsan i dagligt tal - flyttade till kapten och fru Haddocks residens för någon vecka sedan. Hon börjar bli hemmastadd och visar sig alltså (kanske) vara en varelse som tänker börja hänga efter kapten Haddock som en hund - precis som Ossi gjorde.

Bastet är inte god vän med Saddam och Måns. Hon har sitt sovläger i norra kammarn och dit får kattherrarna inte komma.

Bastet är släkt med solguden Ra och är den egyptiska gudinnan för sol och fruktbarhet. Hon värnar om gravida kvinnor och har makt över solförmörkelser. Hon är också katternas gudinna. Katter var heliga och mumifierades till Bastets ära.

Inga kommentarer: