KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, december 15, 2007

Gubben & katten

Bamsan och husse läser godnattsagan.

Och för övrigt så visste du inte detta om kattor:

Katten (Felis silvestris catus), även känd som tamkatt eller huskatt, är ett ganska litet, smygjagande rovdjur. Vildkatten blev tidigt domesticerad av människan för att hålla efter skadedjur eller som husdjur.

Tamkatten skiljer sig från vildkatten, Felis silvestris, i temperament, päls, tasstorlek och tandplaceringar och är inte lika resistent mot vissa blodcancersjukdomar som sprids via virus. Tamkatten står dock genetiskt tillräckligt nära vissa asiatiska vildkattarter för att de vid korsning kan producera åtminstone delvis fertil avkomma. Sådan korsning sker dock inte i naturen, men bland annat bengalkatt har framställts på sådant sätt.

Modern forskning pekar mot att alla världens tamkatter härstammar från en grupp vildkatter som levde i Främre Orienten för omkring 10000 år sedan.

Ofta kallas förvildade tamkatter felaktigt för "vildkatter". "Riktiga" vildkatter, som europeisk vildkatt Felis silvestris ssp. silvestris och skotsk vildkatt Felis silvestris ssp. grampia kan dock inte tämjas. Däremot går en utefödd förvildad tamkatt ofta att få tam.

Katten anses ha uppstått ur den nordafrikanska vildkattrasen falbkatt Felis silvestris ssp. lybica, som är ganska lätt att tämja, eventuellt parad med europeisk vildkatt. DNA-analyser (2007) bekräftar att tamkatterna härstammar från falbkatten, som än i dag finns i vild form i bland annat Israel och Egypten. Hur länge den levt nära människan är ännu oklart, men det rör sig om mellan 9 000 och 15 000 år. Egyptierna är bland dem som längst haft katten som tamdjur.

3 kommentarer:

bror sa...

I Haga saltvik finns faktist en ras som mej veterligen är det enda ex. i världen (Gulis unfertilus latus) känneteknande är att den saknar pungkulor och sover 23 timmar i dygnet.

Ole sa...

Tack! The Organisation For Studies of Feline Mammals, TOFSFM, är underrättad om den nya rasen.

P sa...

Aha, rasen infertilus latus finns nog också i Sund. Vi har en sån som Bror beskriver men han e svart. Den sorten heter väl svartus infertilus latus?