KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, januari 03, 2008

Katten Scarlett

I början av maj 1996 svepte den här rörande historien genom världens TV-kanaler. Själv såg jag den på BBC när vi låg till ankars med Alandia Prince i Firth of Forth.

Den 30 april 1996 låg en förvildad, herrelös katt med sina fem små ungar i ett övergivet garage i Brooklyn, New York. Garaget användes mest av cokainmissbrukare för att röka "crack" men kattan hade hittat en ostörd vrå för att föda sina ungar. Plötsligt utbröt en explosionsartad brand. Kattan började bära ungarna i säkerhet.

Under tiden hade larmet gått och Brooklyn Fire Department anlände till platsen. Snart hade man släckt branden. Under släckningsarbetet hade brandman David Gianelli sett en illa bränd katt bära sina ungar, en åt gången, bort från garaget. Kattens öron, päls och tassar var svårt brända, ansiktet var utan hår och hon verkade vara blind. När alla fem ungar var i säkerhet såg Gianelli henne känna med nosen på var och en av dem. När hon försäkrat sig om att alla levde föll hon omkull, medvetslös.

David Gianelli döpte katten till Scarlett, förde henne och ungarna till ett djursjukhus, och tipsade press och TV. Scarlett blev världsberömd. Hon hade visat att moderskärlek är en naturkraft som endast döden kan stoppa. Och Scarlett hade säkert dött om hon inte kommit under mänsklig vård. Hon fick 7 000 brev från människor som ville ta hand om henne och ungarna. Tre månader senare var Scarlett så frisk att hon kunde adopteras av en dam på Long Island. Hennes ungar placerades i olika familjer.

The North Shore Animal League, där Scarlett vårdades, har sedermera upprättat ett pris, en medalj, kallad Scarlett Award for Animal Heroism. Medaljen delas ut till djur som har visat extraordinärt mod till nytta för andra, djur eller människor.
Läs mer om Scarlett här

Rosemary Asmussen skrev en dikt där hon låter Scarlett tala:

Why is Everybody So Surprised That I Saved My Furry Five?

Why is everyone so surprised
that I saved my furry five;
that in spite of pain and danger
I brought them out alive?
True my eyes were barely open
but I heard their frantic wails;
through smoke and flames I saw
scorched ears and burning tails.
Every trip was a burdened choice
but I could make no other.
The rescuers have called me cat...
but I am also mother.

Inga kommentarer: