KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, december 30, 2007

Rör inte Albatrossen !

Såg på nyheterna att Vandringsalbatrossen löper risk att utrotas på grund av långrevsfiske i oceanerna på södra halvklotet. Albatrosserna hugger betet innan det sjunker, dras under vattnet och drunknar. Denna gigant, denna segelflygningens mästare, med ett vingspann på upp till 3,7 m är försvarslös mot sådana metoder. Utan rädsla för människor nappar den betet tätt intill fiskebåtarna.

Fiskare, ge fan i detta! Ni berövar avlidna sjömäns själar deras boning!

När jag såg Albatrosser brukade jag tänka: Där flyger kanske Öyvind Abusdahl från Fauske som dog på m/s Pisces utanför St Helena 1969. Vart ska Öyvinds själ ta vägen om ni dödar hans Albatross med en klump squid och en vass krok? Ska han bosätta sig i en Mollyhawk?

Jag vill hellre tänka mig att Öyvinds själ bor i en av fåglarna i David Attenboroughs rörande film om älskande albatrosser som ni kan se här. (Filmen handlar om Waved- eller Galapagosalbatrosser, därför är David A så lättklädd.)
Och en film om Vandringsalbatross här.

Inga kommentarer: