KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, december 03, 2007

Världens bästa sjukvård


- Det här var en tunn sjukvårdsmapp för att gälla en 65-åring, sa den unge doktorn.

- Jo, doktorn, jag har inte haft så mycket ärende hit under mina första sextifem år, svarade jag.

Skickligt körde doktorn upp de trettio centimeter långa nålarna i min skalle och spolade bihålorna.

Men låt mej ta det från början. I ett tidigare inlägg (arkivet, 8 november) skrev jag litet här i bloggen om vårt fina sjukhus. Då, vid mitt första besök, kom jag in till den söta och proffsiga doktor Annu Sorri. Hon undersökte mina bihålor, skickade mig till röntgen och fann att jag behövde sättas upp på listan för behandling av öron-näsa-halsläkare när en sådan kom till Åland nästa gång. Det gick en vecka. Annu Sorri ringde och frågade hur jag mådde och om jag ännu sluppit till specialisten. Rörd av doktorns omsorg försäkrade jag att jag mådde bra och nog orkade vänta.

Efter ytterligare några dagar kom det en lapp i posten där det stod att jag en viss dag hade tid hos öron-näsa-halsdoktor. När den dagen grydde tog jag mig till sjukhuset och en ung, vänlig läkare, med svenskan färgad av sitt finska modersmål, utförde en proffsig bihålespolning. Skönt, nu är den saken ur världen, tänkte jag.

Det gick ytterligare halvannan vecka och så, idag, ringde en karl från sjukhuset och presenterade sig som öron-näsa-halsläkare. Den här killens svenska var inte bara färgad, utan kraftigt bemålad, av hans finska modersmål.

- Jo, hej, no niin, jak sitter här met tina papperen och jak undrar para hur tu mår. Sänner tu tej frisk? Plev tu nöjt met pehandling? Pehöver tu komma mera till sykhuset?

Överväldigad svarade jag att allt var fint. Att jag mådde bra. Kände mej frisk. Nej, jag behövde ingen vidare behandling.

Tänk, här har läkarna, utan att behöva det, ringt två gånger och frågat hur jag mår! Om jag är nöjd! Om jag behöver vidare behandling!

Trettio procent av läkartjänsterna på sjukhuset är obesatta och ändå orkar den underbemannade läkarkåren upprätthålla en sådan service. Jag lyfter på hatten och bugar ödmjukt. Vi har världens bästa sjukhus!

Inga kommentarer: