KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, januari 24, 2008

Rimini

När vi rör oss i städerna längs Adriatiska- och Medelhavets stränder kan vi börja snacka gammalt, alltså. Rimini, till exempel, grundades år 269 f.kr.

Vi startade från Venezia* en dag och kom till Rimini på kvällen. Det fanns ett ställe på piren vid Porto Canale där vi kunde parkera vårt oansenliga rullande hem, Landcruisern. Vi var förvånade. Här hade vi stött på ett, för nordbor ganska okänt, badparadis med stränder som överträffar Kanarieöarna, Phuket och Costa del Sol. Rimini har en strand som är 20 km lång. Och från Rimini norrut till Cervia finns ytterligare 30 km förstklassig sandstrand. Turisthotellen står som spön i backen längs en sträcka av minst 40 km. Här semestrar tyskar, engelsmän, holländare, belgare, ja, överhuvudtaget allt folk från mellaneuropa som längtar efter varmt, salt hav och sol. Våra nordiska resebyråer har ett snålt utbud av semesterplatser. Italiens kust mot Adriatiska havet är ett mycket bra resmål som Ving, Fritidsresor och Tjäreborg helt har missat.

I två dagar och två nätter bodde vi på piren i Rimini. Femtio meter ifrån vår parkeringsplats lade fiskebåtarna till och lossade musslor, stuvade i små nätsäckar, och bläckfisk. Italienarna tittade förvånat på oss när vi förtjusta plaskade i havet. Det var oktober månad, men det var 19 grader i vattnet. De tusentals solstolarna var inplockade för vintern. Hotellen stod tomma. Vi hade 50 km badstrand och Adriatiska havet för oss själva.

I Rimini är sevärdheterna gamla, jag menar gamla. Tiberiusbron, Ponte di Tiberio, på bilden byggdes åren 14 - 21 och sägs vara världens bäst bevarade byggnadsverk i sitt slag.

*Jag vägrar att använda stadens svenska namn Venedig då jag anser att sådana löjliga anpassningar av ortnamn till eget språk är dumheter! Dessutom klingar Venezia vackert. Venedig är fult.

Inga kommentarer: