KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, februari 10, 2008

Den glade färjföraren

Färjförarna på Åland - ett trettiotal gubbar på sex olika linjer - är ett släkte för sig. De flesta har sina rötter i skärgårdens karga granitskrevor. Yrket är krävande. Färjföraren har lika stort ansvar som befälhavaren på en Vikingfärja. Han fraktar människor och ansvarar för deras liv. Ensam kör han färjan i alla väder, i tjutande storm, snöyra och dimma. Han har ingen att fråga, ingen att delegera uppgifter till när det krävs snabba beslut.

Färjföraren på bilden, Peter Henriksson, är bas för gänget som kör Seglingefärjan. Hans färjpass är en kilometerlång sträcka över ett stycke hav som är utsatt för nordliga vindar. Färpasset blir ett kokande helvete vid nordlig storm. Sällan, typ, en gång vart fjärde år, ställer dom in trafiken. Och om så sker, är det endast för ett par timmar, under de värsta orkanerna. Peter är ett utmärkt exempel på färjföraren som med ett leende sköter sin ansvarsfulla uppgift. När Silja- och Vikingfärjorna går förbi Åland för att det stormar, stampar Peter och hans mannar oförtrutet på i samma storm, utan uppehåll.

Peter hade, för många herrans år sen, egen trålare. Fiskade strömming. Trålbåtarna är kända för att, i dåligt väder, kasta omkring sina besättningar som om de vore i en tvättmaskin. Peter brukar berätta om en fiskeskeppare som sa:

- Ibland rulla de så in i helvite så sockorna inga villa hållas på föttren.

Inga kommentarer: