KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, februari 02, 2008

Litet drama i Nordsjön

Den risiga ångtrampen kröp mödosamt fram över Nordsjön, stampande i vresiga vågor. Ombord utspelade sig följande drama:

"Ja e väl för fan skeppare på den här skutan ännu!" lallade kapten F. "De har jag min hustrus tillåtelse till." Kaptenen försökte skämta.

Han satt framåtlutad med ena skinkan på kanten av sin skrivbordsstol, och riskerade när som helst att dråsa i durken. Hans enda klädsel var ett par fläckiga kalsonger. Händerna skakade våldsamt. Ögonen var blodsprängda. Han dreglade. Rösten lät som när en eldares skyffel skrapar mot plåtdurken i pannrummet. Han stack in händerna i armhålorna i hopp om att överstyrman inte skulle märka darrningarna.

"Nä, kapten, de e nog kört... Du e avlöst från å med nu... Ja övertar befälet. Du ska hem ifrån Liverpool. Via sjukhus om de behövs. Här e telegramme från rederiet. Läs själv."

"Era satans fittor, ha ni skvallra ti Mariehamn. De här ska du få fan för överstyrman."

"Här, två lugnande piller. Jag kommer in med två till var fjärde timma," sa överstyrmannen och gick. I förbifarten nappade han åt sig befälhavarens nyckelknippa från kroken invid dörren.

Kapten F hade varit full i fem dygn, allt sedan avgången från hamnen i Bottenhavet. Det hade ju börjat märkas i telegrammen till rederikontoret. Man hade börjat göra diskreta förfrågningar till telegrafisten.

Ovanstående beskriver en inte ovanlig episod i vår "stolta" handelsflotta. Inte alla klarade sjölivet. Ena gången kunde det vara befälhavaren som bröt ihop, en annan gång någon av lägre rang. Det hände nu och då. För befälhavarna var det svårt. Alltid ensam. Representationsskåpets flaskor i salongen låg nära. Och än sen? Sånt här sinkade inte skutorna med en enda minut. Det fanns alltid någon som tog över. Det här problemet har funnits i alla tider. Det har dock Ulla-Lena Lundberg och de flesta andra författare, som har ansett sig kvalificerade att skildra sjömanslivet, aldrig skrivit ett ord om.

Inga kommentarer: