KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, mars 05, 2008

Mera stenålderskost

Utdrag ur text från Wikipedia:
Antagandet bakom termen "stenålderskost" är att vi är genetiskt anpassade till att äta den mat, som människan åt under den period man var jägare och samlare (den äldre stenåldern) och innan jordbruket startade.

Kosten hos dessa jägare-fiskare-samlare bestod av kött, fisk, skaldjur, insekter, frukt, rötter, grönsaker, bär och nötter.

Den dominerande basfödan var kött och fisk.

Fettinnehållet var högt och bestod till största delen av mättat och enkelomättat fett och de fleromättade fetter man åt, hade god balans mellan Omega 3 fettsyror och Omega 6 fettsyror.

Fördelningen mellan de olika näringsämnena varierade naturligtvis beroende på klimatet. Ju längre norrut man kom, desto mer dominerade jakten och fisket och de människor som levde nära kanten på inlandsisen åt nästan enbart fett och protein, med klar dominans för fettet. Längre söderut fick växtdelar större betydelse, men också fantastiska fettkällor som t.ex. kokosfett, rikt på nyttiga mättade fetter, med kraftiga antibakteriella effekter och även med skydd mot virus.

Dagens snabba kolhydrater, som har sitt ursprung i jordbruket, saknades nästan helt.

Vad som fanns att tillgå var de långsamma kolhydraterna i frukt, grönsaker, bär, nötter och rötter. Dessa kolhydrater var säkert också långsammare och vitamininnhållet var större, än i våra “förädlade” frukter, grönsaker och rotsaker.

De vegetabiliska oljor vi idag konsumerar fanns bara i sin naturliga förpackning, t.ex. olivoljan i oliver. Självklart fanns inte heller de kemiskt framställda och kroppsfrämmande fettsyror, som vi idag återfinner i margariner och gömda i bröd och andra bakverk.
Slut från Wikipedia.

Bilden visar Ötzi, den 5 000 år gamla mumifierade kroppen av en stenåldersman som hittades i alperna på gränsen mellan Österrike och Italien. Analyser av hans tarminnehåll visar att han ätit just den "stenålderskost" som nämns ovan.

Läs hela texten här.

1 kommentar:

britt sa...

Jo, det är intressant! Och när man nu vet att vi egentligen inte behöver kolhydrater överhuvudtaget! Kroppen kan nämligen själv producera de kolhydrater hjärnan och hjärtat behöver, i precis den rätta mängden och just när det behövas!