KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, mars 14, 2008

Römö och Sylt


Vi beslöt att fara längs Danmark i hela dess längd. Längs Jyllands västkust från Skagen till tyska gänsen. Utan planering for vi iväg, från Grisslehamn till Göteborg och med Stena Lines 40-knops katamaranfärja till Frederikshavn. Vi var fast beslutna att utforska varje sevärdhet på vägen. Oj, vad vi hittade intressanta grejer.

Nedre bilden visar Färdrådet när hon får glädjefnatt på Römö strand. Römö är en liten ö med 850 invånare som ståtar med Europas bredaste sandstrand. Ön ligger nära tyska gränsen, tio kilometer ut i Nordsjön och är ansluten till fastlandet med en väg som går på en konstgjord vall.


När vi kom till det lilla samhället Havneby såg vi att det gick en färja till Sylt. Den färjan tog vi. Sylt ligger i Tyskland. Åländska registreringsplåtar är kännspaka och styrmannen på färjan sa:

- Her var s'gu en ålandsk bil også for noen dager siden!

Ålänningarna rör på sig.

Sedan körde färjan en extra sväng förbi några sandbankar för att vi skulle få titta på de hundratals sälar som låg där och solade.

Sylt är tyskarnas lilla Mallorca. Hela ön är egentligen en enda stor sandstrand och hit åker man för att koppla av i strandstolarna, cykla eller bara bada.

Från Sylt åkte vi tåg tillbaka till fastlandet. Det finns inget annat sätt, utom färjan då som går till Havnebyn på Römö. Men Römö är ju i Danmark och vi ville till Tyskland. Man kör bilen ombord på öppna tågvagnar och sitter och njuter av att åka tåg över öppet hav, nästan. Vallen som järnvägen löper på är smal och när det blåser sprutar Nordsjön vatten på tåget.

Besök Römö Besök Sylt

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för intressant läsning om S/S INDUS i tidningen. Väntar på mera sådan läsning.

Ole sa...

Tackar, tackar anomym. Jo, det kanske kommer mera nån gång.