KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, mars 03, 2008

Stenåldersmat

Doktor Annika Dahlqvist har skapat sensation i Sverige och ruskat om ordentligt i "kost-etablissemanget," d.v.s dietisterna, Livsmedelsverket och överviktsenheterna på sjukhusen. Dahlqvist hade varit en jo-jobantare hela sitt liv. I oktober 2004 slutade hon att äta kolhydrater och började äta mycket fett, ost, smör, grädde, fläsk. Hon tappade 18 kilo på sex månader. När hon började rekommendera samma kost till överviktiga och diabetessjuka anmäldes hon till socialstyrelsen. Vårdcentralen i Njurunda där hon jobbade tilldelade henne en varning och befallde henne att sluta med sina kostråd. Hon fortsatte dock och hotades då med sparken. Då valde hon att säga upp sig.

För tre veckor sedan tvingade hon Socialstyrelsen på knä. Man tvingades erkänna att hennes uppmaningar till diabetessjuka och överviktiga att äta fullvärdigt fett och helst inga kolhydrater inte stod i strid med vetenskapliga bevis eller beprövad erfarenhet.

Kosten som Dahlqvist förespråkar kallas LCHF(LowCarb-HighFat = lågkolhydrat-högfett).

Dr Dahlqvist går från klarhet till klarhet. Flera tidningar har tagit upp kostbluffen. Man frågar sig: Har vi blivit lurade hela tiden? Är kolesterolskräcken en bluff? Är lightprodukterna onödiga, rentav farliga?

Hon säger:

- Det är ett mirakel vi talar om. Det finns nämligen inga nackdelar med min kost utan bara fördelar. Det är lika omvälvande som när Kopernikus lanserade teorierna om att det var solen och inte jorden som var universums medelpunkt. (Citat från dagens nyheter.)

Ja, va fan, det här har jag ju anat hela tiden. Tre gånger har jag skrivit här i bloggen om pemmican. (Inläggen finns under etiketten pemmican nederst till vänster i bloggen.) Pemmican är precis sådan kost som dr Dahlqvist förespråkar. Stenålderskost. Man kan ju också använda sunt förnuft och fråga sig: Vad är det i vår kost som som är nytt jämfört med stenålderskosten och som gör att fetma och diabetes ökar explosionsartat? Jo, socker och stärkelse. Snabba, onödiga kolhydrater, alltså.

Läs mera på Annika Dahlqvists blogg: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika

Bilden på dr Dahlqvist har jag kopierat från Aftonbladet. Fotograf: Lars Rosengren.

Vi lär få höra mer om Annika Dahlqvist!

4 kommentarer:

britt sa...

Ja, men TACK! att någon annan skriver om LCHF! Superbra! Jag har sådan lust att skriva i TIDNINGEN, men då blir man antagligen klassad som självutnämd expert, och förlöjligad, så det har inte blivit av. Men det här inlägget är ju sakligt och bra, så skicka det till tidningen!
Från en övertygad LCHF:are

Anonym sa...

Har ni tänkt på det att dom som från början åt stenålderskost, levde bara cirka till 30-årsåldern. -Om ens så länge.

Ole sa...

Nä, hörrdö anonym, va i alla glödstekta grisfötters namn e de du menar? Du menar väl inte att stenåldringarna dog av maten? Om vi inte hade utrotat smittkopporna och lärt oss att kontrollera de flesta dödliga sjukdommar med vaccin samt minska spädbarnsdödligheten dramatiskt hade nog medelåldern inte varit högre än 30 år i dag heller. Ismannen Ötzi var 40, kanske 45 när han fick en pil i ryggen och dog.

Själv tar jag inte ställning varken för eller emot LCHF. Jag har bara redovisat fakta i bloggen. Men det börjar onekligen bli intressant när
hälsovårdsmyndigheterna i land efter land börjar godkänna LCHF som behandlingsmetod mot diabetes2. Samt det faktum att folk bevisligen går ner i vikt av kosten.

Anonym sa...

Nä men det var nog många som dog av undernäring också, inte enbart av andra sjukdomar,som smittkoppor t.ex. Att äta allsidigt är nog bäst för hälsan.