KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, mars 05, 2008

Världens äldsta mordgåta

När ismannen Ötzi hittades i en tinande glaciär i Alperna september 1991 blev han en världssensation. Det som först togs för en omkommen turist visade sig snart vara resterna efter en 5 300 år gammal människokropp.

Ötzi mördades. Det tog länge, men efter alla analyser och röntgenfotograferingar Ötzi genomgått hittades en pilspets i hans kropp.

Ötzi har fem tusen år efter sin död blivit en världskändis. Idag hyllas han av mer nutida kändisar. I höstas orsakade skådespelaren Brad Pitt en viss uppståndelse när en papparazzi-fotograf hade lyckats få med tatuering på insidans av underarmen. Tatueringen föreställde Ötzi, liggande i samma pose som han hittades.

Ingolf Schuster och Henning Fenner beslöt att vandra i Ötzis fotspår, över Alpernas 3 000 meter höga toppar genom ett stycke natur som då var nästan fyra grader varmare än i dag. De klädde sig som Ötzi och åt samma föda som hade hittats i Ötzis tarmar.

Schuster och Fenner vandrade i fyra veckor och levde på PEMMICAN (en blandning av torkat kött, skogsbär och rent animaliskt fett) som de själva tillverkade före vandringen. Pemmican ansågs vara den enda föda de kunde bära med sig som innehöll den näring de behövde.

Inga kommentarer: