KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, april 23, 2008

Tölö sjukhus

Ingången till en av de bästa cancerklinikerna i Europa är enkel. Utsmyckning och flotta skyltar lyser med sin frånvaro. Ni ser entrén på bilden. Den här bilden blev i alla fall rolig därför att vi själva syns (speglas) i glaspartiet till höger i bild när vi är på väg in för första gången.

Till den här entrén i Helsingfors kommer folk präglade av rädsla, sorg, förtvivlan och hopp. Innanför dörrarna hopar sig problemen för den som inte kan finska. Jag testade. Frågade om där talades svenska på dom avdelningar vi besökte. Det var svårt. Man tvingas prata finska. Arg blir jag när en ung, vänlig och söt doktor som har en viktig roll i undersökningen av Birgitta inte kan ett ord svenska. Det är synd om henne. Tänk hur mycket bättre hon skulle vara rustad i Finland och i Norden om hon kunde svenska. Hon är ett offer för systemet - det system som har skapats i Finland där det andra språket anses vara något fult. Och det är lika mycket synd om patienterna som inte kan finska.

Och lösningen är så enkel. Obligatorisk finska och svenska i våra grundskolor. Man måste börja med barnen, och det borde ha gjorts för 90 år sedan. Först då - när alla finnfinnar och svenskfinnar kan prata obehindrat med varandra kan vi luta oss tillbaka, nöjda med att ha löst språkproblematiken.
Posted by Picasa

Inga kommentarer: