KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, juni 06, 2008

Ett berömt skepp

Her Majesty's Yacht Britannia var den 83:dje (och sista) kungliga lustjakten sedan kröningen av King Charles II år 1660. Ombord på det magnifika fartyget har den brittiska kungafamiljen stått värd för många av de mest berömda människorna i världen, men framför allt har det varit ett flytande hem för drottningen och hennes familj.

Den kungliga båten sjösattes den 16 april 1953 och togs ur tjänst den 11 december 1997. Hon tjänade alltså majestäterna väl i över 44 år. En anmärkningsvärt lång tid men så sköttes hon också exemplariskt av The Royal Navy.

Några händelser ur hennes innehållsrika liv:

Den 20 juli 1959 seglade Britannia längs den då nyligen öppnade St Lawrence Seaway som förbinder de stora sjöarna i det inre av USA med Atlanten. Hon gick ända upp till Chicago och kajen där Britannia förtöjde heter än idag Queens Landing.

Prinsen av Wales och prinsessan Diana gjorde sin smekmånadskryssning med Britannia 1981.

Britannia evakuerade 1 000 flyktingar från inbördeskriget i Aden 1986. En av gästerna ombord var den berömde generalen Norman Schwarzkopf. När han visades runt på fartyget och fick se motorerna frågade han: "Well, I've now seen the museum pieces. Where are the real engines?"

Britannia loggade över en miljon nautiska mil under sina färder till länder över hela jorden.

Den berömda och älskade båten är nu permanent upplagd som besökscentrum och museum i Leith, Edinburgh, Skottland. Hon kan hyras för konferenser och banketter. 18 maj 2006 firade Hollywoodstjärnan, första James Bond-bruden Ursula Andress sin 70-årsdag ombord på Britannia.

Och varför i jessu namn lades Britannia upp i Leith, istället för i London, eller Glasgow där hon byggdes? Dom är ju inte ens goda vänner, skottarna och dom övriga britterna. Ja, se den frågan har jag inte hittat något svar på.

Inga kommentarer: