KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, juni 11, 2008

Korta Särken


Ja, jag skulle ju alltså skriva om det berömda skeppet Cutty Sark men först behövs en bakrundsbeskrivning av hur namnet kom till.

Den store skotske poeten Robert Burns fängslades av en skotsk legend och skrev om den också. Den handlar om farmaren Tam O’Shanter.

Tam O’Shanter hade varit på puben och svept några drinkar efter att ha varit på marknaden i byn och sålt varor. Det var en kuslig, stormig kväll och det var mörkt när Tam vingligt äntrade sin gamla märr Meg och anträdde hemfärden. Märren lunkade fram längs den ödsliga vägen som ledde förbi kyrkan vid Kirk Alloway. Genom det kalla mörkret hörde Tam ett främmande, skrämmande ljud, och han såg ljussken från kyrkogården. Där, runt ett flammande bål, dansade en hop häxor. Djävulen själv spelade säckpipa. Hästen stannade. Tam var stel av rädsla. Häxorna dansade och Tam såg att en av dem var yngre och vackrare än de andra. Hon hette Nannie, men det visste inte Tam då. Den vackra häxan var iklädd endast en kort särk så Tam kallade henne ”cutty sark” som är en gammal skotsk benämning på ett sådant plagg. Dansen blev vildare och mot sin vilja blev Tam upphetsad och fängslad. Till slut kunde han inte hålla tyst. Han ropade:

”Bra dansat, Cutty Sark!”

Bålet flammade upp och slocknade. Det ljöd ett hjärtskärande vrål från hopen av häxor. De störtade mot Tam för att förgöra honom, den ynklige, dödlige som hade stört deras magiska dans. Tam körde sporrarna i Meg och red för sitt liv. Nå, häxor kan inte ta sig över rinnande vatten så Tam styrde Meg mot bron över floden Doon som rann nära. Häxorna knappade in. Nannie som var yngre än de andra var närmast. Hon ryckte tag i Meg’s svans just som hon störtade ut på bron. Tam hade tur (men inte Meg) för svansen lossnade och Nannie och häxflocken bromsade in, tumlande om varandra, medan svanslösa Meg galopperade över bron. Tam och Meg hade klarat sig. Häxorna stod på andra sidan floden och skrek och svor så Tam fick gåshud.

Från den här historien av Robert Burns tog Jock Willis, han som lät bygga Cutty Sark, namnet som han gav sitt världsberömda flygande skepp. Whiskysorten Cutty Sark, däremot, har namn efter skeppet.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer: