KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, juni 16, 2008

Musan MnemeAtt jämföra Pommern och Cutty Sark är naturligtvis som att jämföra en selbruten bondmärr med ett arabiskt fullblod.

Vid en jämförelse vinner Pommern endast i storlek. Som vanligt, när människor gör något, skall allt göras större och bättre och 1903 byggdes barkarna så stora som det bara var möjligt med tanke på att de ändå skulle kunna hanteras av små människor utan maskiner.

Och de okänsliga tyskarna döpte om Mneme till Pommern redan innan hun fyllt fyra år! Hur Minnets Musa Mneme, som svävar under Pommerns bogspröt, kunde bära skymfen att se skeppet hon beskyddar döpas om efter ett landområde i Polen är mer än man kan förstå.

Jag tror nog inte att häxan Cutty Sark hade godkänt något namnbyte på sitt skepp. Då hade nog skepparen fått med hästsvansen kring öronen.

För övrigt får vi ju vara glada att Edgar Erikson och Eva Hohentahl kom på ett listigt sätt att bli av med problembåten Pommern år 1952 - genom att skänka vraket till Mariehamns stad. Hon har ju skötts väl och är unik i sitt slag. Hundra år till, sådär, lär hon väl hålla att titta på. Om man hittar på ett sätt att konservera järnet under vattenlinjen.

Besök Pommern

FOTNOT: In Greek mythology, Mneme was one of the three original (Boeotian) Muses, though there were later nine. Her sisters were Aoide and Melete. She was the muse of memory. (Wikipedia)

Inga kommentarer: