KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, juli 29, 2008

En stor båt.

Emma Maersk är den största, i trafik varande, båten på jorden. Tankern Knock Nevis är större, men hon ligger som oljelager i Persiska viken och är inte längre i trafik.

Emma Maersk fraktar containers mellan Asien och Europa. Det unika med båten är att hon har bara en propeller och en motor för framdriften. Det blir billigare att bygga så. De danska konstruktörerna började med att fråga världens främsta propellertillverkare:

- Hur stor är den största propeller ni kan tillverka?

- OK, diameter 9,6 meter, bra.

Sedan frågade man Wärtsilä om de kunde bygga en motor som kunde driva en sådan propeller. Det kunde Wärtsilä. Sedan började man rita fartyget utifrån propellerns storlek och maskinens styrka.

Motorn är en tvåtakts dieselmaskin, som utvecklar 80 100 kW eller 108 920 hästkrafter, Wärtsilä 14RT-Flex96c, motorn är 13,5 meter hög och 27 meter lång och väger 2 300 ton. Utöver detta finns fem stycken mindre maskiner, Caterpillar 8M32, som tillsammans utvecklar 29 416 kW eller 40 000 hästkrafter, dessa används främst för att kunna förse 1 000 containers med el för kylning eller uppvärmning. Något som skiljer fartyget från många äldre är färgen som skrovet är målat med under vattenlinjen, det är silikonbaserad färg som sägs minska fartygets motstånd i vattnet och ska på så sätt kunna spara bränsle.

Emmas skrov: längd 397 m, bredd, 56 m, djupgående 15,5 m

Läs mer om Emma Maersk...

Inga kommentarer: