KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, augusti 14, 2008

Mma Potokwane och Mma Ramotswe

Mma Potokwane, den skräckinjagande föreståndaren för de föräldralösa barnens gård berättade följande:

"Vi hade ett barn som stal ur skafferiet. Alla visste det. Husmodern som hade ansvar för skafferiet hade sett barnet göra det. De andra barnen visste det. Vi pratade med barnet och talade om för honom att det han gjorde var fel. Men stölderna fortsatte. Vi satte lås på skafferiet."

Mma Ramotswe skrattade. "Det verkar väl nog så rimligt, Mma."

"Ni kanske skrattar", sa Mma Potokwane. "Men låt mig i så fall få tala om vad vi gjorde efter det. Vi gav nyckeln till det barnet. Alla barnen har små uppgifter som de måste utföra. Vi gav den där pojken ansvaret för skafferiet.

"Och?"

"Och det satte stopp för stölderna. Tilliten gjorde det. Vi litade på honom, och han visste det. Så han slutade stjäla. Det blev slutet på stölderna."

Ovanstående är ett citat från Alexander McCall Smith's bok Den gode maken på Zebra Drive i serien Damernas detektivbyrå som jag nyss läst i rasande fart. Det blir så med Sandy McCall Smith's böcker.

Nå, det behövs nog kloka barnhemsföreståndare i Botswana där den vuxna befolkningen dör av AIDS i skrämmande takt. Botswana har världens högsta andel
hiv/aids-smittad befolkning (nästan 40% av den vuxna befolkningen 2001), men också Afrikas mest progressiva arbete för att hantera sjukdomen. (Källa: Wikipedia)

Läs mer om Botswana

Bilden: Alexander McCall Smith (Wikipedia)

Inga kommentarer: