KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, december 30, 2008

De sju haven

Se och havet, det stora och vida:
Ett tallöst vimmel rör sig däri,
Djur både stora och små.
Där gå skeppen sin väg fram,
Leviatan, som du har skapat att leka däri.

(Psaltaren 104:25-26)

I den roliga sagoboken Bibeln, i Psaltarens 104:de psalm, hittar man ovanstående vers om havet.

Allom bekant består jordens yta till tre fjärdedelar av vatten, medan resten är till för att förtöja fartyg vid. Vattnet på jorden brukar omtalas som de sju haven.

Begreppet Seven Seas har säkert en hel del med sjutalets magiska laddning att göra. Den stora stjärnbilden Karlavagnen har sju stjärnor. Regnbågen har sju färger. Dödssynderna är sju. Sju sorters kaffebröd ska det va på syjuntans bord. Snövit behövde sju dvärgar. Det mesta bör helst vara sju. Också världens underverk. Talet sju står för kosmisk ordning och reda.

Det är nog så att det finns många fler än sju hav. På en världskarta kan jag enkelt hitta cirka 120. Men om man räknar de stora oceanerna finns det bara fem: Norra ishavet, Södra ishavet, Atlanten, Stillahavet och Indiska oceanen.

Vilka är de sju haven? Jo, för att tillfredsställa kravet på den magiska siffran sju ser en modern indelning ut så här: Norra stillahavet, Södra stillahavet, Nordatlanten, Sydatlanten, Indiska oceanen, Norra ishavet och Södra ishavet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jasså, e inga Ålands Hav me?