KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, december 23, 2008

Roast Suckling Pig
I egenskap av den som hade högst rang ombord av min tjugo man starka filippinska besättning, och därmed var deras talesman, kom andre styrman Eric till mej några dagar före jul och sa:

- Sir, chief cook tells me we have no suckling pig in the freezing room. We Filipinos are used to having roast suckling pig on Christmas, Sir, always. We call it lechón in tagalog, Sir.

- Suckling pig, lechón, Second Mate? A pig of five to ten kilos for twenty men? undrade jag.

- Well Sir, in this case, maybe you could order a slightly bigger one, more like a small hog, about thirty kilos, Sir?

Jag ringde skeppshandlar-clerken Andrea. Jo, det gick nog bra att få en trettiokilos gris. Leverans dagen före julafton utlovades.

Jubel bland besättningen. I all hast byggde de en grill av ett kluvet oljefat som de svetsade ihop, monterade ben under och satte en järnstång med vev ovanpå.

Klockan tio på julaftons förmiddag tände pojkarna kolen och började steka grisen på svag värme. Dom var ett lag på fem-sex man som turades om att veva. En sprayflaska var ett viktigt redskap. Vatten, blandat med för mig okända kryddor, sprutades på grisen om det såg ut att bli för varmt och för att erhålla en spröd och gyllenbrun skorpa. Svål, kanske det heter.

Birgitta knäppte bilden på eftermiddagen när vi var en tur ned på poopdäck och kollade hur gris-grillandet förlöpte. Stämningen bland grillargänget var hög. (Notera den välbyggda grillen)

Det blev en fin julafton i Genua, Italien och grisen smakade gudomligt.


Fotnot för den oinvigde: Tagalog är ett av de tio officiella språken på Filippinerna. Talas av 20 miljoner människor.

Inga kommentarer: