KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, december 14, 2008

Vladimir Punikki

Jag satt på sjukhuset i Helsingfors och läste en finsk veckotidning. Till min milda förvåning fick jag ögonen på en flera sidor lång intervju med en katt som heter Vladimir Punikki och som sades vara mycket världsberömd. Intervjun var skriven så att det var Vladimir själv som berättade, i jag-form.

Vladimir hittades i slutet av oktober 2005 som mycket liten, ca tolv veckor gammal, i ett stall i mellersta Finland. Han var övergiven, frusen, hungrig, sjuk och mycket mager. Stallets ägare sökte någon som ville adoptera den halvdöda kissemissen och han fick ett bra hem i närheten. Mat, omvårdnad och kärlek fick den tilltufsade kattungen att växa upp till en av de ståtligaste frassar som har satt tassavtryck i de tusen sjöarnas land. Anbuden om feta reklamkontrakt från kattmattillverkare och andra står som spön i backen.

Hur har Vladimir blivit så berömd att hans bildsidor på Webshots hittills har haft 1,5 miljoner besökare och 120 000 nedladdningar och veckopressen står i kö för att skriva om honom?

Jo, följande hände. Matte Henna lade ut några bilder på en webcommunity och berättade om Vladimir. Senare laddade hon också upp några bilder på bilddelningsportalen Webshots. I ett huj hade katten fått en miljon beundrare världen över. Det mest spännande projektet just nu är en barnbok som skrivs av en amerikansk författarinna där Vladimir har stått modell för huvudrollsfiguren, en egensinnig katt. I artikeln jag läste antyddes att det nog är bara fem före innan Hollywood hör av sig med filmanbud. Men jag vill minnas att Vladimir menade att till Hollywood skulle han nog inte fara. Det är bäst hemma i Finland, tycker han.

Människa, katten ser dig !

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fin katt.

Anonym sa...

Alla kattor är fina.

Anonym sa...

Vladimir verkar speciell.

Ole sa...

Kul med kommentarer. Tack för det. Vår Saddam som dog den 8 september hade en bror som hette Gorbatjov.