KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, januari 21, 2009

Att segla på Pontchartrain

Norr om New Orleans ligger Lake Pontchartrain, USA's näststörsta brackvattensjö.

Ibland blev vi liggande över veckosluten i NO och på söndagarna förekom ingen lastning av bomull. En gång bjöd stevedore-förmannen, med rötter i "steinröysa" Norge, (har glömt hans namn) oss med på söndagssegling i egen ägandes segelbåt på Pontchartrain. 

Solen gassade, segelbåtens rymliga isbox var fylld med krossad is, Schlitz och Budweiser. Det var just ingen vind så det blev mest att ligga drivande i närheten av Pontchartrain Causeway och titta på biltrafiken. 

Nämnda causeway är ett imponerande bygge som består av två broar bredvid varandra med dubbla körfält i varje riktning. Broarna är fortfarande världens längsta över vatten, 38,42 kilometer långa. Broarna vilar på 9 500 betongpålar. 

På bilden syns causeway'en som ett streck tvärs över sjön. Det ljusa området vid sjöns södra strand är New Orleans och man kan se Mississipp-floden slingra sig genom staden.

När vi kommit iland från segelturen med amerika-norrmannen bjöd han på middag på ett fashionabelt ställe vid Pontchartrains strand. Vi käkade ostron som är en Louisiana-specialitet. Två tredjedelar av alla ostron som äts i USA fiskas i Louisiana. 

Och naturligtvis har Lake Pontchartrain fått en egen sång. 


Inga kommentarer: