KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, januari 30, 2009

Fantastiska fyrar

Den värsta stormen sedan 1999 har nyligen blåst längs Frankrikes västkust. Flera människor omkom i Frankrike och Spanien. Det fick mig att tänka på fyrarna vid Bretagne som för sjömän på bryggan har en särskild betydelse.

Utanför Bretagnes västligaste spets, udden man rundar när man ska ut på Biscaya från Engelska kanalen, ligger några av världens mäktigaste fyrar. På ön Ouessant ligger Fyren Creac'h, med världens kraftigaste ljuskälla. Och längre söderut ligger den berömda Ar Men och flera andra.

Fyrarna har en speciell plats i mitt hjärta. Många gånger har Creac'h och de andra fyrarna med sitt trygga, starka ljus välkomnat mitt fartyg när vi kommit från Biscaya mot Engelska Kanalen.

Få fyrar i världen är mer utsatta för oceanernas förödande raseri än dessa. När man tittar på filmen nedan, som visar fyrarna i storm ska man komma ihåg att till för bara två årtionden sedan var dessa fyrar bemannade. Det bodde alltså folk, fyrvaktare i fyrarna. Det kunde gå veckor mellan vaktavlösningarna om det var dåligt väder.

Fyren Ar Men som visas först i filmen är 37 meter hög. När man vet det får man en liten aning om Nordatlantens väldiga krafter.

Inga kommentarer: