KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, januari 25, 2009

Träpropeller och segelduk

Det fanns inte plats åt landskapsregeringens färjprojektgrupp på ordinarie morgontur med Turku Air i torsdags så extratur bokades och klockan 11:15 klev vi ut ur flygterminalen i Mariehamn och vinglade på glashal is fram till planet. Piloten ålade ut genom en lucka framme i planet, gled nedför vingen, öppnade dörren och fällde ner trappan så vi fyra kunde kliva in.

Jag hamnade i bakre sätet mitt för dörren. Kaptenen stack in huvudet genom dörren och sa: "Spänn fast bältena och stäng av mobiltelefonena så sticker vi."

Jag betraktade planets inre. Nära dörren var det hål i inredningspanelen och nånting bredvid dörrlåset var lagat med silvertejp. Heltäckningsmattan hade sett bättre dagar. Turku Airs maskiner rymmer sju passagerare och det är en skakig och bullrig upplevelse att flyga till Åbo.

Tankarna går tillbaka till 70- och 80-talen. Då kunde man flyga till Åbo och Helsingfors i stora, fina jetplan för femtio mark med sjömansrabatt. Turerna var många, fyra fem om dagen och det fanns alltid plats.

Det här skriver jag inte för att gnälla. Turku Air behövs, de gör ett bra jobb och jag har fullt förtroende för dem. Men ändå, visst saknar man Finnairs fina flygande maskiner med flygvärdinna, Mariannekarameller och kaffe i pappersmugg.

När vi parkerat i Åbo ålade piloten sig igen ut genom sin lucka i planets babords sida, kravlade nedför vingen, öppnade dörren, fällde ner trappan och tågade iväg med oss fyra i kölvattnet till en dörr som han låste upp och släppte in oss i terminalen. 

Att flyga med Turku Air är liksom lite back to basic. Om det fortsätter så här flyger vi med plan av segelduk med träpropeller om 20 år.

Och det blir en fin, miljövänlig färja vi planerar för trafiken till Vårdö. När hon blir klar? Jo, 2012 om politikerna vill.


1 kommentar:

Anonym sa...

Tror du att vi har någon trafik över prästösund år2012.verkar vara nedrustnig som gäller.

sluggo