KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, februari 06, 2009

Doktor Annika Dahlqvist

Annika Dahlqvist föreläste i Mariehamn i fredags. 

- Satan va trappor, pustade bloggskrivaren när han, jämte hustru, klev upp till auditoriet i översta våningen i Handelsläroverket. 

Auditoriet var fullt med folk, överfullt. Folk satt i famnen på varandra i gångar och prång.

Doktor Dahlqvist talade övertygande och trovärdigt i en och en halv timme. Inte minst berättelsen om henne själv övertygar. Ända till för fyra-fem år sedan trodde Dr Dahlqvist, som alla andra, på livsmedelsverkets rekommendationer om hur vi skall äta. Hon åt fettsnålt och hälsosamt och blev bara fetare. Hon bantade ständigt. Hon hade sjuka leder och var deprimerad.

För fyra -fem år sedan gav hon fan i Livsmedelsverket och började äta noll-kolhydrater-mycket-fett. Kött, fläsk, smör och grädde. Nu är hon en slank, snygg medelåderskvinna som strålar av hälsa. Hon har förklarat krig mot livsmedelsindustrin och professorerna i "etablissemanget" som hon kallar livsmedelsverket. 

Det är bara ett problem med dr Dahlqvists budskap. Om man lyfter blicken lite längre än till Sverige och Åland, alltså. Och det gör man ju.

Köttet och fläsket räcker inte till utan att vi först slår ihjäl sådär fyratusen miljoner människor. I dag äter en amerikan 120 kilo kött, en Europé 80 kg och en Indier 2 kg kött om året. Om hela jordens befolkning skulle äta som dr Dahlqvist vill skulle väl amerikanens köttkonsumtion bli normen. Det finns inte kött och fläsk så det räcker till åt alla indier, kineser, hottentotter, talibaner och sundsbor. Inte i närheten. Och kommersiell köttproduktion är dessutom det miljövidrigaste som finns.

Det är synd. Det är lätt att tro på Annika Dahlqvist.

2 kommentarer:

britt sa...

Jo, men då räknar du inte med de 9 miljoner kött som slängs varje år p g a att "bäst-före-datumen" gått ut. Det motsvarar 30 000 kor per år! Om vi åt upp alla dessa kor i stället för att slänga dem i soporna skulle maten gott och väl räcka till alla. Bäst före betyder inte dåligt efter! Det är inte bara köttet vi slänger. Räknar vi ihop all mat slänger vi 900 miljoner kilo mat årligen (i Sverige), vilket betyder att vi måste arbeta två månader extra varje år för att täcka kostnaderna! Detta kan vi läsa om på www.bengtingerstams.blogg.se 2008-10-13. Det står annat intressant på den bloggen!

Ole sa...

Jo,men allt tyder på att vi måste minska drastiskt på köttkonsumtionen ändå. Se här t.ex.:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3559542.stm