KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, februari 05, 2009

ISPISSMed svidande ironi kallar världens sjömän de internationella terroristbekämpningsreglerna ISPS som kom till efter 9/11 i New York för ISPISS.

Kapten Haddock, till höger, har sin egen definition. Bilden har jag knyckt från signaturen "foggy" i sjömansforumet Landgången.

ISPS står för:
International
Ship and
Port Facility
Safety Code

ISPS är de bestämmelser som gör att Västra hamnen i Mariehamn är omgjärdad med ett högt, fult metallstaket med låsta grindar. (Tänk på en livrädd George Bush när ni ser staketet.)

Världens sjömän skrattar hånfullt åt stängslena och de låsta grindarna bemannade med imbecilla vakter. Meningen med ISPS var att försvåra för terrorister att komma åt fartygen. Effekten har emellertid blivit att stängslen har stängt ute sjömännen från samhällena medan terrorister fortfarande kan ta sig in hur lätt som helst.

Inläggen på världens sjömansbloggar är inte nådiga. Några sjömansröster:

Tomas Olsson:
"Uppe i Kemi/Veitsiluoto vid StoraEnso:s pappersbruk har de lagt stora pengar på ett jättefint staket, men under ca 5 månader per år så går det utmärkt att vandra in i hamnen på isen......Bin Laden och hans polare behöver inte ens en båt för att komma in på området."

Havsgurkan:
"ISPS är ett tillägg till IMO:s SOLAS och är riktlinjer för åtgärder till att skydda sjöfarten från yttre hot.I praktiken har ISPS blivit riktlinjer för åtgärder till att skydda världen från det yttre hot som sjöfarten utgör."

Gurra_58:
"ISPS Kommer inte ihåg vad det betydde men faktum är väl att efter att detta elände kom till så ägnar vi själva minst 100% mera tid att jaga varandra. Det är väl ingen som tror att talibanerna bryr sig om detta, dom bara skrattar åt oss för vad vi gör för varandra. Faktum är i alla fall att vill en taliban in på fartyget så kommer han in. Eller var det någon som trodde annat ?"

Foggy:
"Nästa härliga påhitt från våra idoler i väst heter TWIC... Transport Workers Identification Card, som snart kommer krävas för att röra sig inne på hamn och terminalområden i USA! Har man inget TWIC får man snällt vänta på att någon ska komma och eskortera en genom hamnområdet, och naturligtvis betala ett antal hundra dollar för besväret... Detta är nu infört i ett par hamnar på USA's östkust, och kommer införas i alla USA hamnar det närmsta året. Vad gäller idiotiska ISPS-relaterade påhitt har jag råkat ut för en hel del. Det värsta var nog när jag och en annan besättningsmedlem vägrades att få komma iland och besöka läkare p.g.a. det var julhelg och gaten var obemannad, att få dit någon att sitta i gaten skulle kostat X antal tusen dollar! Det blev att gå till farbror doktorn i nästa hamn... Murmansk, men det är en annan historia... "

Matrosen:
"Ja ISPS har nog mest ställt till det, och skapat en massa extra arbete. Samt höjt aktien i säkerhetsföretag och de bolag som säljer staket. I många färjehamnar så är staketet bara löjligt ur terror synpunkt. Det är ju bara till att köpa biljett och köra ombord med bilen full av sprängämnen."

Suck! Ja, det är andra tider än på min tid. Tur att jag inte behöver hängna in vår brygga i Ladängsviken med ståltråd och talibanvakter.

1 kommentar:

Havsgurkan sa...

Vad kul att min tråd sprider sig!