KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, februari 24, 2009

ss Ledsunds sista resa 10

De fem gamla sjöbjörnarna sörplade kaffe och tuggade bulle. Så småningom började en livfull berättelse om trotjänaren ss Ledsunds sista resa växa fram.

Ss Ledsund hade, fram till våren 1959, legat en tid i Åbo som spannmålsmagasin. Men nu skulle den åldrande skutan föras till Hong Kong för upphuggning. Hon var fyrtio år gammal. Hon hade tjänat sina ägare väl, men nu var hennes tid ute. Ångbåtarnas tid var förbi. Motorfartygen tog över. Besättning mönstrades och skickades till Åbo för att göra den gamla trampen i ordning för sin sista resa. Hon fördes till Nådendal där spannmålslasten lossades.

Ledsund skulle föras i graven över en sträcka som nästan motsvarar jordens omkrets. Sådant blir ju orimligt dyrt om inte fartyget gör nytta på vägen. Så resonerade också Leonard Johnsson. Redan i början av maj 1959 fick kapten Öfverström order att gå till Toppila och lasta pappersved för Rotterdam. Sedan förde hon en malmlast från Sverige till Finland. Så gick hon till Röyttä för att ta ytterligare en last pappersved till Rotterdam.
Fortsättning följer...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ett fint program som man kan se var fartygen befinner sej.Bror tipsa mej idag .Pelle

Ole Lundberg sa...

Ingen orsak, Pelle. Det finns ett antal såna här AIS-sajter. Jag har kommit fram till att den här, MarineTraffic.com, är den bästa. Den drivs av något universitet i Grekland.