KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, februari 25, 2009

ss Ledsunds sista resa 11


Den 23 juni avseglade Ledsund från Röyttä med full last av pappersved. Det var nu hennes sista resa började. Hon hade framför sig en färd på över 18 000 sjömil, eller en sträcka som motsvarar fem sjättedelar av jordens omkrets.

I tillägg till den ordinarie besättningen på 24 man fanns kapten Öfverströms 17-åriga dotter Sol-Britt ombord. Hon skulle följa med på resans första etapp, till Rotterdam.

Sol-Britt berättar: ‒ Pappa var många år på Ledsund. Vi var med ganska mycket, mamma, min bror Clas och jag. Vi besökte både Archangelsk och Alexandria. Den här gången skulle jag följa med till Rotterdam. Ledsund var en mysig båt. Det kändes vemodigt att pappa skulle föra henne ända till Hong Kong och lämna henne där.

Den 26 juni 1959, den dagen då Ingemar Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning genom att slå knock out på Floyd Patterson på Yankee Stadium i New York, kröp ss Ledsund söderut genom Ålands hav. Hon var på väg att lämna Östersjön för alltid. Det här minns sjömännen väl. Just därför att Ingo vann och att Åland låg där, bara några sjömil om babord.

Bilden visar kapten Viking Öfverström.

Det skulle ta länge innan sjömännen återsåg Åland.
Fortsättning följer...

Inga kommentarer: