KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, februari 27, 2009

ss Ledsunds sista resa 13

Den 7 juli anlände ledsund till Port Talbot och den 10 var hon klar och kursen sattes mot Afrika. Första destination var Dakar i Senegal. Där skulle man proviantera, bunkra olja och färskvatten. Samtidigt skulle besättningen vaccineras mot allehanda lömska, tropiska sjukdomar som hotar på de breddgrader där ss Ledsund skulle segla i flera månader.

Över Biscayabukten, längs Portugals kust, förbi Madeira, Kanarieöarna och Kap Verde, långsamt kröp ss Ledsund fram över havet mot ett klimat som blev allt varmare. Värdet på latitudernas siffror på sjökortet blev allt lägre. Trots att skutan var gammal och trött skötte hon sig väl. Skrovet läckte genom en och annan lös nit och farten var usel. Men i det stora hela fungerade allt väl i maskinrummet, säger chiefen Eklund. Den låga farten berodde på att fartygets undervattensskrov fått en frodig beväxning under sommaren.
Fortsättning följer...

Inga kommentarer: