KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, februari 15, 2009

ss Ledsunds sista resa 1


Vintern 1959 var hård på Åland. Den 9 december rapporterade Ålandstidningen om storm, kyla, menföre i skärgården och meterhöga snödrivor i landskapet. Intensiva stormbyar satte stopp för flygtrafiken. Flera fartyg red ut stormen ankrade i lä bakom holmar i vattnen söder om Mariehamn. Ett liberianskt fartyg väntade ut ovädret vid Lagneskär.

När stormen bedarrat landade ett flygplan på Mariehamns flygfält. Det var sent på kvällen och isande kallt. Ut ur planet klev en huttrande fartygsbesättning som sannerligen inte var rustad för den kalla vintern. I månader hade sjömännen vistats i tropisk värme. Gått nakna i stekande sol, så när som på ett par shorts. Flera saknade varma kläder och skodon.

Några av de lättklädda sjömännen skjutsades till Hillings herrekipering på Torggatan. Ägaren hade på begäran öppnat butiken för att sjömännen skulle få varma kläder på kroppen.

De här sjömännen hade varit med om en märklig resa.

Fortsättning följer...

1 kommentar:

Anonym sa...

ska bli mycket intressant att läsa .Pelle