KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, mars 25, 2009

Lindesnes fyr - välkänd bland sjöfolk


Ända sedan medeltiden har Lindesnes varit ett av de viktigaste landmärkena för sjöfolk på väg mellan Nordsjön och Östersjön. De flesta segelfartyg som skulle ta sig in i, eller ut ur, Skagerrak sökte sig upp under norska kusten. Här kunde man få lots och finna hamn om vädret blev bändigt. Den danska sidan var förrädisk. Där fanns bara den långgrunda Jämmerbukten, utan naturliga hamnar att söka skydd i. I slutet av 1500-talet beskriver den norska prästen och historikern Peder Clausson Friis Lindesnes som: ”…detta näs som alla sjöfarande folk känner till”.

Men farvattnen kring Lindesnes var också fruktade. Vid storm från syd är den klippiga norska kusten farlig. Något behövde göras för att trygga sjöfarten och det var ingen tillfällighet att Norges första fyr tändes här på Lindesnes. Men mycket gick galet i början.

 Danske kungen Fredrik III utfärdade 1655 en förordning som gav Pouell Hansson privilegium att etablera fyrdrift på Lindesnes. Hansson började förbereda fyrbygge och beställde material från Kristiansand.

 Men vädret var uselt hösten 1655.  Sju veckor tog det för de tre fartygen, som skulle frakta material från Kristiansand, att nå fram. Och ett fartyg som skulle hämta kol från England förliste. Hansson reste ett provisorium; ett torn av trä med 30 fladdrande talgljus skyddade av blyglas. Det blev en ynklig fyr och klagomålen duggade tätt.

 Först 69 år senare blev det bättre ordning. Nu hade man kol. En gryta placerades på berget och kolelden flammade! Det var den första februari 1725. Sedan dess är fyren ombyggd och förbättrad många gånger. Fyren var bemannad ända till 2003. Nu är den förstås helt automatisk.

 I hundratusental kan de räknas, de sjömän som sett och haft nytta av Lindesnes fyr när de seglat från Östersjön till Nordsjön eller vice versa, utan att gå genom Kielkanalen.  

Lindesnes på Youtube >>

Fler fyrar >>

1 kommentar:

brollan sa...

Hej min nya blogg adress

www.brorlundberg.blogspot.com