KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, mars 29, 2009

Rockall - Greenpeace tar över


Rockall är ett skär ute i Atlanten 300 kilometer väst om St. Kilda. Klippan är rester av en slocknad vulkan. Första gången Rockall nämns i skrift är 1716. Författaren Martin Martin seglar runt mellan de skotska öarna för att samla in material till en bok. Han finner att invånarna på St. Kilda känner till en klippa långt västerut, Rockabarra, som ”kommer och går”. Rockabarra skall visa sig tre gånger, den tredje gången skall världen gå under.

Rockall är ca 25 meter bred vid basen och reser sig brant till en höjd av 22 meter. Klippan sköljs över av vågor under vinterstormarna. Fyra meter från toppen finns en liten hylla, 3,5 x 1,3 meter, kallad Hall’s Ledge, där det går att få fotfäste om man av någon underlig anledning skulle vilja landstiga på Rockall - och landstigit, det har folk gjort, många gånger.

 Den första landstigningen man känner till skedde 1810. Fregatten HMS Endymion sysslade med lodning av vattnen kring Rockall. En officer vid namn Basil Hall fick med sig några män i en båt och lyckades landstiga. Hall klättrade upp och hittade hyllan som sedan dess bär hans namn. Medan Hall befann sig på klippan blev det dimma och fregatten förlorade Rockall ur sikte. Det tog sex timmar innan man kunde hitta klippan och ta ombord landstigningsexpeditionen.

Klockan 1016 den 18 september 1955 förstorade Storbritannien sitt imperium för sista gången. Då lyftes Lieutenant Commander Desmond Scott med tre män från flottans fartyg HMS Vidal med helikopter och sattes ner på Rockall. Männen gjöt fast en mässingsplatta på Hall’s Ledge och hissade Union Jack. Storbritannien förklarade Rockall vara brittiskt territorium.

Anledningen till att omvärlden, speciellt USA, gick med på att Storbritannien, i strid med internationell rätt, annekterade Rockall var den att britterna skulle testa sin första kärnvapenmissil, Corporal, som var tillverkad i USA. Den skulle avfyras ut över Atlanten från South Uist i Hebriderna. Så länge Rockall var ingenmansland, resonerade britter och jänkare, kunde ryssarna lätt placera avlyssningsutrustning på Rockall och spionera på deras dyrbara missil. Senare installerades en automatisk radiofyr på klippan och Storbritannien deklarerade att inga fartyg fick komma närmare än 50 sjömil.

I mitten på 1990 talet började miljöorganisationen Greenpeace kritiskt granska den brittiska oljeindustrins exploatering av havsbottnarna. Det talades om att leta olja ända ute vid Rockall.

Greenpeace ockuperade klippan och döpte den till Waveland. Projektet Waveland skulle väl mest existera på internet och bli en ny ”global stat” dit alla som ville svära trohet som undersåte var välkomna. Regeringen i England valde helt enkelt att tiga och tillåta Greenpeace att vara på klippan. Projektet pågick till 1999 då företaget som sponsrade Greenpeace gick omkull. En tid såg det ut som om projekt Waveland skulle haverera men ur spillrorna reste sig Waveland på nytt och enligt deras webbsida har man nu 15 000 ”medborgare” i sin imaginära Internetstat. Det går bra för vem som helst att anhålla om medborgarskap.

Greenpeaces ockupation gjorde i alla fall att Rockall var bebodd sammanhängande i hela 42 dagar. Det lär väl aldrig hända igen.

De framgångsrika brittiska revymakarna Michael Flanders och Donald Swann tyckte att det här att England hade erövrat Rockall var så roligt så de gjorde en humoristisk sång om händelsen. 

Nästa inlägg: Danmarks Titanic, s/s Norge sjönk, 635 drunknade vid Rockall...

Inga kommentarer: