KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, mars 02, 2009

ss Ledsunds sista resa 16

Från Dakar är inte sjövägen runt moder Afrikas fylliga barm till Takoradi i Ghana särskilt lång, bara 1 300 sjömil. Den sträckan avverkade Ledsund på sex dygn. Det var sommar, det var hett. Allt eftersom skutan kröp söderut på sjökortet blev skuggorna på däck vid middagstid allt kortare. Besättningen tyckte att det var för varmt men råttorna trivdes och förökade sig. Kräken började nu bli ett problem. De blev allt fräckare. Sakta utvecklade besättningen raffinerade metoder för råttjakt. Att döda råttor blev en omtyckt sysselsättning på frivakten.

Den 27 juli anlände Ledsund till Takoradi. Skrotlasten skulle fyllas på. Hon blev liggande länge och det blev ett ständigt förhalande. Ibland låg skutan på svaj, förtöjd vid boj. Ibland fick hon ligga vid kaj. Lastningen gick långsamt. Naturligtvis gick det långsamt. Annat var inte att räkna med i fyrtio graders värme. Männen som skötte de pysande, heta, slamrande steam-wincharna arbetade under olidliga förhållanden. Och lika hett var det i fartygets väldiga buk där kolsvarta män arbetade med att stuva skrotet.

Inga kommentarer: