KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, mars 11, 2009

ss Ledsunds sista resa 25
Veckorna gick. Ledsund gled sakta förbi Kapstaden och Godahoppsudden, segade sig ännu längre söderut, rundade Kap Agulhas, Afrikas sydligaste udde, och var inne i Indiska oceanen. Här, på 35 grader sydlig bredd, bara fem latitudgrader från The Roaring Forties, är det ofta dåligt väder, men Ledsund ångade på ostörd av vädrets makter.

Kursen sattes mot Mauritius där man skulle bunkra vatten och olja. Ledsund förbrukade 24 ton olja om dygnet. Hon hade ganska stor bunkerkapacitet så egentligen kunde hon segla över en månad utan att bunkra. Men nu var det så att man hade lastat litet för mycket järnskrot i Takoradi. Om man bunkrade fullt blev hon liggande långt över lastmärket. Och Lloyds inspektörer i världens hamnar kan var kitsliga med sådant. Det gällde att vara försiktig och inte sjunka allt för mycket över märket i bunkringshamnarna. Därför bunkrade man oftare och mindre mängder. Ändå fick kapten Öfverström problem med just detta i Singapore. Mer om det senare.
Fortsättning följer...

Bilden visar Cape Town med Taffelberget.

Inga kommentarer: