KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, mars 16, 2009

ss Ledsunds sista resa 30


Hamnen i Tokyo

Den 29 oktober, sjuttiofyra dygn ut från Takoradi, anlände Ledsund till Kobe. Hälften av lasten lossades där och sedan gick hon till Tokyo för att lossa resten. Besättningens förväntningar på Japan infriades. De fem sjömännen jag talar med är eniga:

‒ I Japan var det bra, ja, rentav härligt!

Den 11 november låg Ledsund i Tokyo. Lasten var lossad och fartyget gjordes klart för att avsegla mot Hong Kong. Nu återstod bara drygt 1 600 sjömil, elva-tolv dagars färd, innan fartyget skulle lämnas att dö. Efter en färd på över 16 000 sjömil var det ingen som kunde drömma om att den sista korta biten skulle innebära några problem. Allt såg bra ut. Skutan var tillräckligt bunkrad för att tryggt nå Hong Kong. Visst hade antalet läckande nitar i skrovet ökat. Förvisso var hon inte längre vacker att skåda. Målfärg och makeup hade man ju inte kostat på henne de senaste halvåret. Men nu var det ju bara en kort bit kvar och besättningen var vid gott mod, vederkvickta av det härliga uppehållet i Japan. Och det bästa av allt: råttorna hade käkat upp varandra eller rymt i Japan. Det fanns inte en råtta kvar ombord!

Men vädergudarna låg och kokade ihop djävulskap ute i oceanen öster om Filippinerna.

Fortsätter...

Inga kommentarer: