KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, mars 17, 2009

Orkan i Kinesiska sjön - ss Ledsunds sista resa 31Den intertropiska konvergenszonen, där de tropiska tyfonerna uppstår, ligger i november månad i detta område av Indiska oceanen ungefär på tio grader nordlig latitud. Några hundra sjömil ute i oceanen öster om Filippinerna uppstod den 13 november 1959 en störning i konvergenszonen som snabbt utvecklades till en kategori 4 tyfon som fick namnet Freda. Med vindstyrkor på upp till 215 km/tim rörde sig Freda snabbt åt västnordväst och träffade ön Luzon den 16 november. Freda dödade 58 människor, kastade två stora fartyg på land i hamnen i Manila och gjorde 7 600 människor hemlösa på Filippinerna. Den 18 november passerade Freda söder om Taiwan och vände nordostvart mot Japan.

Ledsunds telegrafist hade koll på Freda. Först såg det ut som om fartyget låg i tyfonens bana men sedan ändrade Freda kurs så att hon gick en bra bit ifrån. Ändå träffades Ledsund hårt av Fredas tjutande stormvindar.  

Fortsätter...

Alla 31 inlägg om ss Ledsund >>

Inga kommentarer: