KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, april 03, 2009

Det hemska mysteriet på Eilean Mór 1


Långt ut i Atlanten, 32 kilometer väster om ön Lewis i Skottland ligger en liten grupp vindpinade, obebodda öar. Det enda spår efter mänsklig aktivitet är en fyr som står på den högsta ön.

Det var på ön Eilean Mór, där fyren står, mysteriet utspelade sig. Mysteriet som har jämförts med gåtan Marie Celeste. Mysteriet som kompositören Peter Maxwell Davis skrev  operan The Lighthouse om. Det skall vi återkomma till men nu skall vi landa på helikopterplattan invid fyren.

 Från helikopterplattan på Eilean Mór är det bara ett stenkast till fyren. Vi går dit och känner på dörren men den är låst. Vi går ett varv runt fyren. Allt är byggt av sten, vitrappat och snyggt. Det finns tre byggnader i nära anslutning till fyrtornet. Allt är omgärdat av en prydlig stenmur. Mot söder står metallställningar med stora ytor solpaneler. Det är dessa som ger fyren ström. Vi ser oss omkring och försöker förstå hur dramat kan ha gått till. Det är ju omöjligt…fyren ligger ju så högt!

När vi räknar efter är det ju faktiskt sju öar. Det finns ett par mindre skär som jag inte känner namnen på. Nu förstår jag. The Seven Hunters – de sju jägarna – så kallades öarna tidigare. Namnet kom av den förfärliga skörd av skepp som öarna hade krävt innan fyren kom. Men mysteriet med de tre försvunna fyrvaktarna har jag svårt att förstå. Det finns ju inga möjligheter att vågor skall kunna nå hit upp till fyren. Eller? Inte heller förstod samtida män hur tre fyrvaktare kunde försvinna spårlöst medan allting på ön såg ut att vara normalt. Fyren var oskadd. Dörrarna var ordentligt stängda. En måltid var framdukad på bordet i fyrvaktarbostaden.

Historier om monstruösa vågor och den ofattbara kraft de besatte var inte okända av kommissionen för Northern Lighthouses år 1900. Ändå var man djupt förbryllade över den tragiska sanningen man såg på Eilean Mór. Tre män var spårlöst borta. Rapporten från superintendent Robert Muirhead innehöll också några oroande iakttagelser. Han beskrev hur järnräcket som löpte från kranplattformen längs med stigen upp till fyren var förvridet som av onaturliga krafter, omöjligt att förstå om man inte sett det med egna ögon. Fantasifulla hjärnor lanserade olika teorier: en var att det förvridna räcket och de försvunna männen var ett visitkort av Satan, en hämnd för att människokrypen byggt en fyr på ön och tagit från honom rätten att störta skepp i kvav.

Fortsätter...

Läs mer om fyrar >>

Inga kommentarer: