KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, april 04, 2009

Det hemska mysteriet på Eilean Mór 2


Följande vet vi:

Den 15 december 1900 fick superintendent Robert Muirhead ett meddelande från en fartygskapten att fyren på Flannan Isles inte lyste. Muirhead skickade ut servicefartyget Hesperus för att undersöka saken. Hesperus fick dåligt väder. Med sin svaga ångmaskin brottades hon med Atlanten i flera dagar innan hon nådde fram på annan dag jul. När hon närmade sig fyren sågs inga livstecken. Kapten Harvey lät tyfonen ljuda men ingen visade sig. Han avfyrade en nödraket. Ingenting.

 En roddbåt sattes i sjön. Joseph Moore, assisterande fyrvaktare fick med sig ett par man och de rodde iland. Moore var först ur båten och gick upp mot fyren. Han fann grinden och ytterdörren ordentligt stängda. Inne såg han att klockan hade stannat. Spisen var kall, sängarna ordentligt bäddade. Matbordet var dukat. Det var bara en detalj som störde ordningen: en stol vid matbordet låg omkullvräkt på golvet. Männen sökte över hela ön. Sökte över grannöarna med blicken. Ingenting.

 De tre fyrvaktarna James Ducat, Thomas Marshall och Donald McArthur saknades. Skärrad sprang Moore ner till stranden och rodde tillbaka till Hesperus. Kapten Harvey beslöt att Moore skulle stanna och sköta fyren medan han tog Hesperus till fastlandet för att hämta hjälp.

 Den 29 december kom Hesperus tillbaka och hade med sig superintendent Robert Muirhead och flere män. Muirhead beordrade en minutiös genomsökning av alla öarna. Han fann fyrens lampa trimmad och fylld med olja. Maskineriet var rent och väloljat. Fyrens loggbok var ifylld till och med den 13 december. Noteringar för den 14 och 15 hade gjorts med krita på en griffel men var inte ifyllda i loggboken.

 Muirhead skrev en rapport där han konstaterade att en svår storm hade härjat den 15 december och att männen sannolikt tagits av en brottsjö och svepts till havs.

Antagligen var det så. Men händelsen hade alla ingredienser som krävdes för att kittla folks fantasi. Det tog inte länge innan man började peka på tveksamheter i Muirheads rapport. Bland annat hade fyrvaktarna en sträng regel att följa. Vid svårt väder fick aldrig alla tre bege sig utomhus. En man måste ovillkorligen stanna inne i fyren.

Otroliga teorier föddes: en hade blivit galen, slagit ihjäl de två andra och sedan kastat sig själv ut i Atlanten. Ett sjöodjur hade dragit männen i havet. Och långt senare: männen var bortförda av utomjordingar.

Det är detta Peter Maxwell Davis opera, The Lighthouse, handlar om.

Fortsätter...

Alla avsnitt om Eilean Mór >>

Läs mer om fyrar >>

Inga kommentarer: