KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, april 10, 2009

Hung T'ou eller Shanghai hamn-sampan


Apropå vrick-åran jag skrev om i tisdags. Kineserna har alltid vrickat. Vrick-åran kallas yuloh. "En bra yuloh ersätter tre åror," säger kineserna. En yuloh sitter alltid i aktern på en Hung T'ou sampan. Dessa pittoreska och färgglada små fartyg vaggar fram på vattnet som mulliga fåglar och fröjdar betraktarens öga i kinesiska hamnar. Båttypen kallas också mu-chi därför att den med sitt bulliga skrov och den uppåtsträvande aktern liknar en anka på vattnet.

Yuloh'en, åran är mycket speciell. Den är böjd och har ett stort blad. Ett urtag i mitten på årans skaft vilar på en kula på akterspegeln. Ett rep från årans handtag sitter fast i en ringbult i däck. Tack vare att åran är böjd och sitter fast med repet behöver man bara knuffa och dra i repet så vrickar åran av sig själv. Genialiskt, om ni frågar mej, och flera tusen år gammalt! Gondolerna i Venedig är bara en sentida efterapning, men där har man gjort gondolens skrov assymetriskt så att åran kan sticka ut mera åt sidan. Varför? kan jag undra. Jag tycker kinesernas metod är bättre.


Mer om husbåt >>

Foto: Karsten Petersen

Inga kommentarer: