KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, maj 19, 2009

Tolvsnäsfjärden - Kärra - Dalsbruk

Allt enligt planerna lämnade vi kapten Bosse, Lisbeth, Hubertus van Herring och Isolde vid Tolvsnäsfjordens strand där dom under några dagar ska sköta om sin egendom. Vid niotiden vinkade vi farväl till det goda gänget på Isolde och drog ut på egna äventyr.

Härifrån for vi i morse.

I Dragsfjärd, djupt inne i en vik som aldrig besöks av turister ligger byn Kärra. Vi seglade dit och förtöjde vid butikens egen brygga. I Keskobutiken bemöttes vi som de storheter vi är. Båda flickorna i butiken hade besökt Kastelholm och Bomarsund men dom trodde inte riktigt att Kärra var märkvärdigt. Men Kärra har ändå en av Finlands finaste träkyrkor. (Kolla bilerna.)


Från Kärra for vi vidare till Dalsbruk dit vi anlände 1930.


I Kärra hände detta: På en vägg fick vi se en historisk fotokavalkad av skepp som var byggda på varvet just där vi hade förtöjt båten. Där fanns en stor bild av segelfartyget Gullkrona som var byggd och sjösatt just här. Birgitta började läsa och fundera. Sedan sa hon med gråt i rösten:

 "Det här skeppet är det som klippte benen av min pappa. Jag har inte vetat mycket om det men nu stämmer allt."
 
Sedan gick vi ombord och pratade länge. Vi lovade varandra att vi ska forska litet mer i fyrmastade slättoppskonarens Gullkronas och Helge Klingbergs öde. Resultaten skriver vi om i denna blogg.

Lika som bär: Fåret Dolly
Birgitta Lundberg

Den här lilla skämtsamma slutklämmen med fåren gör jag i Dalsbruks hamn medan vi sitter och gömmer oss bakom fördragna gardiner därför att vi inte alltid orkar med alla intresserade besökare som drabbar oss. Två pojkar på cykel stod just här utanför och den ene sade: "Jävlar, dom ha no kommi me den här hela vägen över Ålands hav."

1 kommentar:

Anonym sa...

ni får känna er som filmstjärnor på äldre dar.de är väl inte så dumt eller sluggo