KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, juli 20, 2009

Boxö runt. Silverskär, Långbergsödavik, Kuggvik och Tengsödavik.

En solid träbrygga, kalkstensvit sandstrand som känns som en smekning mellan tårna, en flock måsar och tärnor som träter om byte, deras skrin låter som same-jojk. Gräsanden, sjöfåglarnas Kalle Anka, skränar i en vassrugge. Regnet strilar ner över frodig grönska. Sjön är aldrig stilla så här nära storhavet. En svag dyning lyfter och sänker Träflyte några centimeter längs bottenpålarna. Vattentemperaturen är 15 grader. Morrondoppet svider i pälsen.

Boxö, pärla i havet, ljuvlig natthamn!

"Fann jag en plats att bli religiös på, skulle det vara här". sa Haddock vid morronkaffet. "Fast", tillade han eftertänksamt, "det är nog bara Boxö-Ville, landskapsregeringen, ryssarna och miljoner års naturlig utveckling som har skapat denna juvel ändå. Gud är nog inte inblandad".

Det blev ingen blåbärsplockning på Boxö. Det regnade för kraftigt. Men fru H plockade en liter i går. Klockan var elva när Träflyte pålades loss från sandstranden. Ön runtseglades i piskande regn och frisk sydostlig vind.

Ambitionen var att besöka alla fem Norrhavets fingrar som här trevar sig inåt Stor-Åland från norr, men Bertbyvik seglades förbi. Ingen klok kapten vågar, utan lots med lokalkännedom, gå in i stensrösorna där.

Så kursen ställdes mot Silverskär som seglades runt. Därefter styrdes fartyget in i den märkliga Långbergsödaviken - Norrhavets knotiga, fyra kilometer långa finger som kröker sig runt foten av Orrdalsklint in i Stor- Ålands hjärta, som för att försöka krafsa åt sig något av det bördiga där inne. Det är bökigt att komma in. Söder om Silverskär ligger grynnorna tätt som igelkottstaggar men med hjälp av SeaClear-datorn i styrhytten och fru H's skarpa ögon på fördäck tråcklade Träflyte sig fram mellan stenarna. Väl igenom, öppnar sig en tre kilometer lång fjord som får en att häpna.

När Träflyte, på utgående från Långbergsöda, passerade Gideonsgrund i Silverskärsfjärden upphörde regnet och solen bröt fram. Vinden hade friskat i till 10 m/s. Styrhyttsfönstren piskades av Östersjöns fradgande stänk när herr Sjöberg kastade sig över förliga brädgången under det att Träflyte stävade mot Kuggvik.

I Kuggvik hölls kaffepaus på ett ställe man inte kommer att glömma. Se bild.

Färden fortsatte till Tengsödavik där natthamn togs längst in, så långt ett flytetyg kan komma

Ett 4,6 meter brett fartyg ska styras noggrant genom kanalen till inre Tengsödavik.

Kaffepaus i Kuggvik. En av de ljuvligaste platser vi "pålat" på.

Fru H studerar Orrdalsklint.

Långbergsödaviken. Den finaste av alla fyra fjordar som besökts hittills på färden.


Fasaden till Bergakungens sal, utsmyckad med grönt, i Långbergsödaviken.

1 kommentar:

Åsa sa...

Vilka underbara ställen ni kommer till och inte behöver ni åka från "holmen" för det heller!
Ha det bra!