KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, juli 04, 2009

Kalas i Hulta. Det blåste upp. Ole Träflyte fick lämna kalaset men hittade trygg natthamn vid Skogören, ett stenkast ifrån.

Det var invigning av Saras och Karl-Elofs nya båthus i Hulta i dag. Saras och Karl-Elofs syskon med partners var bjudna. Det blev många, 22, tror jag.

Värdparet tar emot när Ole Träflyte anländer.

Det blev ett mycket roligt kalas.

Ja, det blev bara roligare...

...och roligare...

...och roligare...

...tills det var så roligt att man knappt hölls på stolen.

Det började regna på kvällskupan så gänget sökte tak över huvudet i värdparets gässtuga. Kapten Haddock satt i allsköns ro i en soffa och deklamerade Sven Dufva för gästerna när han råkade titta bort över granitknuven och såg att sjön hade borstat upp sig till frisk NNE.

Jävlar! Värsta blåsten. Han rusade ner till Träflyte, kopplade extra förtöjningar och kollade Träflytes dator. Ilmatieteenlaitoksen nettisivu visade att vinden skulle öka till 8-9 m/s på morgonnatten.

"Bäst att avgå." hojtade Haddock till besättningen.

Hjälpt av närmare 40 villiga frivilliga kasta-loss-tross-händer backade Träflyte ut från den trånga lagunen hos Sara och Kalle och styrde en pisslängd norrut, till den idylliska lagunen som finns NW Skogören, och släppte stolparna i botten. Gott i lä!

Stolparna i botten? Kräver det en förklaring?

Jo, Ole Träflyte är utrustad med stödben, grova rör som kan fällas ner på sjöbotten. Alltså: Husbåten körs in på grunt vatten, förliga stödbenet släpps ner i sjöbotten, båten riktas med hjälp av roder och propeller i den riktning man önskar få in sol, eller icke önskar få in regn, och aktre stödbenet fälls. Det hela tar en minut. Voilá! Där ligger hon tryggt i alla väder. Grova svall tar hon med ett småleende där hon glider upp och ner på sina stödben, eller bottenpålar, som kapten Haddock föredrar att kalla rören.

I morron bär de oo till Mariemamn, tror vi. Ha det! Det kommer rapport.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det där med bottenpålar tarvar en skiss!!!! Har närstuderat bilderna på Träflyte och inte sett till några sådana!!!
Mässkalle