KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, juli 19, 2009

Ole Träflyte utforskar Karviken, Verkviken och Boxö.

Regnet smattrade på taket i morse och nordosten jagade ilskna vindilar över vattnet under Karvikens rödvioletta begväggar.

"Man får ståpäls av välbehag", sa Haddock och smuttade på kaffekoppen.

Träflytes besättning trivs allra bäst när det är såkallat skitväder ute. Då trivs man i kajutan. Nå, efter morronkaffe och brunch lade Träflyte ut från Åkes och Helgas utmärkta brygga vid Karvikens östra strand vid halvelvatiden. Kursen sattes mot det innersta av Karviken för at utforska densamma.

"En fin sandstrand kan noteras vid Karvikens utlopp. Själva viken är grön, kall, och verkar egendomligt livlös. Förr byggdes fartyg här, så barken Jenny Lind 1869 förlist fyra år senare, destinerad till Genua, 6 man omkom. En god brygga i innerviken och väg upp skall också noteras".

Skrev Valdemar Nyman 1968. Nu, över fyrtio år senare håller vi i huvudsak med, utom det där med grön och kall. Men djup är viken, liknar en norsk fjord.

Från Karviken sattes kursen mot Hamnsundet för att köpa glass. Nordosten jagade upp sjö när Träflyte kröp ut mellan Hundklubben och Hamnholmen, men inte störde det nämnvärt.

Hundklubben har varit lotsstation sedan urminnes tider. Nu är den förstås nedlagd. Väster om Hundklubben ligger det vresiga norrhavet på. Här gäller det att ha respekt för sjön när det blåser på från norrhavet.

Det blev ingen glass i Hamnsundet eftersom en handskriven lapp talade om att hamnkiosken öpnnar först kl 14. Ole Träflyte styrdes in i Verkviken.

... "Framför allt får man inte försumma att fara upp i Verkviken, som kan bjuda på några av de ståtligaste scenerier Åland har. Tvärbranta, violetta bergsstup slår i öster ner i den gröna fjorden, överst går vinden i gles tallskog, men på hyllorna och i skrevorna lägre ner lyser blonda klungor av ask och lönn. I Solnedgången är hela den stora väggen guldröd. - I bergbranten har vattnet randat stenen på ett så utsökt sätt att en värdinna från Näsby en gång i tiden utbrast: Här har jag randningen till min nya väv. Det är en fin glimt av folkligt skönhetssinne. Stället heter också Näsby randmodet. På andra sidan ligger välmående gårdar, längst mot Yttre Verkviken Skaffars under knotiga stäckbjörkar med en galeashamn och röda sjöbodar nedanför".

Valdemar Nyman igen - och vi håller med.

Från Verkviken styrde Ole Träflyte mot Boxö för att utforska ön och söka natthamn.

Valdemar Nyman: "Boxö - Bockstadsö - kanske bara ön där man hade bockarna - höll de andra stången i välmåga. På 1770-talet drar kumlingeborna not i hemmanets vatten. Det talas också då om Finnvarpet vid Boxö. 1782 håller sig Boxöbonden med skutan Gäddan. Ett 30-tal ryssar var 1918 förlagda till Boxö som var starkt befäst och försett med kanoner och kulsprutor. Ålänningarnas och Nystadkårens dumdristiga företag att ställa upp 250 man i skytteled på isen, utrustade med knappt stort annat än hagelgevär kunde ha lett till en katastrof, om ryssarna inte varit demoraliserade och uppskrämda. Nu gav de sig utan villkor. - Om Boxö skall ytterligare nämnas att där finns Rövargrottan i Boxöbeget och att Sommar- och Högholm är synnerligen vackra".

Haddocks vandrade i tre timmar på Boxö, häpnade över "Ryssvägen" och befästningarna samt hittade Rövargrottan som nås efter en halv timmes rask promenad längs en stig märkt med vita färgfläckar

Lotsstugan vid Hundklubben. Vem använder den i dag?

Ett uråldrigt exemplar av arten Homo Sapiens i Rövargrottan på Boxö.

"Ryssvägen" på Boxö. Den är bred, spikrak och minst en kilometer lång.

Åkes och Helgas hus i Karviken.


Middag hos Åke och Helga i går.

Inga kommentarer: