KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, juli 08, 2009

Ole Träflytes bottenpålar.

Jag har lovat signaturen Mässkalle en beskrivning på hur husbåtens bottenpålar fungerar.

Den kommer här:

Pålarna består av tjockväggigt, 32 mm galvat stålrör. De är 3 m långa. Det finns en i vardera änden på båten. Rören löper genom kraftiga plattor med hål i. Se bilden. I uppfällt läge vilar nedre rörspetsen på en stödsprint. När sprinten rycks ut rasar röret ner på sjöbottnen och förankrar båten. Genialiskt enkelt om jag får säga det själv! Kostade 50-60 euro.

Detta är första generationen pålar. Man kan tänka sig att 2G blir av grövre rör och manövreras med vajer och handvinsch.

Bottenpålen i uppfällt läge vilande på stödsprinten.

Som ovan.


Bottenpålen nedfälld.

Tackåhej, just nu befinner kaptenerna Sand & Haddock sig på Delet bound for Bjorko med en nyrenoverad färja som killarna där på Björkö i Kumlinge, som ligger i Brändö, hett eftertraktar. Vi blir säkert välkomna när vi kommer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste säga att idén verkar vara otroligt framsynt!!!! Grattis. En undran bara, stödpunkterna verkar vara i klenaste laget vid kraftig sidvind men det har du väl redan testat? Mycket intressant att följa Träflytes och Isoldes resor runt om...Keeeep goooooooooing...
Mässkalle

Haddock sa...

Tack,Mässkalle! Nå, vi har nog använt pålarna i hård vind och rejäla svall oxå och det har hållit. Svårigheten är bara att få upp pålarna när vinden bänder på. Från början var dom tänkta att användas enbart för att kunna parkera skutan för bad och solintag i badviken men nu visade konceptet sig vara så lyckat att vi använder dom hela tiden. Generation 2 blir nog av kraftigare konstruktion och vinschmanövrerade, som jag skrev.