KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, augusti 21, 2009

Åbo, en trevlig granne på 98 sjömils avstånd.

Finland Proper, Egentliga Finland. Det ligger något mäktigt, rättvist välklingande i den engelska benämningen på landskapet Egentliga Finland där Åbo ligger.

Haddock tog sig en funderare framför den vattensprutande valstjärtfenan av rostfritt stål och glas i Åbo här om dagen. Nu på lördag natt bär det av till Åbo igen för att hämta hem Seglinge-färjan.


Wikipedia skriver:
Åbo (finska Turku) är en stad och kommun i landskapet Egentliga Finland. Åbo med sina ca 175 000 invånare är Finlands femte största stad och residensstad i Västra Finlands län. I hela stadsområdet bor ändå över 300 000 personer, vilket gör det till Finlands tredje största stadsområde efter Helsingfors och Tammerfors. 5,2% dvs ca 10 000 av stadens invånare är svenskspråkiga. Stadens språkliga status är tvåspråkig med finska som majoritetsspråk.
Åbo är Finlands äldsta stad. Man antar att staden grundades på 1200-talet. Åbo har en lång historia och var länge maktens centrum i Finland. Precis som många andra finska kuststäder har staden länge haft en stor andel finlandssvenska invånare. Åbo är också en stor hamnstad med bland annat färjeförbindelser till Mariehamn och Stockholm.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Har för mig att Erik Karin Månsdotter ligger i en kista i domkyrkan, hennes man ligger i en marmorsarkofag i Västerås domkyrka, titta på honom när han låg där för undersökning om han blivit förgiftad av arsenik i ärtsoppan. Ja historien binder onekligen samman våra länder. Er finlandssvenska låter riktigt trevligt och ni har en hel del "konstiga" uttryck som jag bara kan gissa mig till vad det betyder. Keep going.
Mässkalle

Haddock sa...

Jo, tusan vad allt hänger ihop! Karin Månsdotters olycksalige gubbe satt ju i "tillbörlig och furstlig förvaring" även här på Kastelholms slott, ett litet stenkast från Haddocks residens. Haddocks var faktiskt i Västerås och sniffade på sarkofagen för något år sedan. Ingen doft av arsenik kunde dock detekteras.

britt sa...

Mässkalle: Nu måste vi reda ut begreppen... alltså, vi ålänningar pratar inte finlandssvenska, utan åländska. Det är en avsevärd skillnad!

Anonym sa...

Nu har mässkalle gjort bort sig igeeeen....Men är inte åländskan en dialekt??? av finlandssvenskan?? Hmmmmmm*L*
Obseverade Haddok kopparmasken på domkyrkogaveln och som föreställer plåtslagarns ansikte, han som satte upp kyrktuppen och ramlade ner och slog ihjäl sig.
Mässkalle

Anonym sa...

Åländska? Finlandssvenska? Ja, hur är det egentligen, Britt? Är inte åländska finlandssvenska?

Haddock sa...

Nä, plåtslagaren som slog ihjäl sig har jag inte hört om. Intressant! Krävs nog ett nytt besök i Västerås.

den 22 augusti 2009 08:30

Anonym sa...

På tal om Västerås. Ni har väl sett Hotell Hackspett, kojan som hänger 13 m upp i ett träd och kan hyras för övernattning?

Anonym sa...

Samme kille, Mikael Genberg, som byggt Hotell Hackspett har också byggt Utter Inn, ett undervattenshotellrum utanför Västerås.
Queen Mary

Haddock sa...

He, he, vad kul med kommentarer fast vi hamnade i Västerås när det var Åbo jag skrev om. I Åbo domkyrka har Haddocks varit på bröllop en gång. Det var när sjökapten Sari äktade sin Peter.

Anonym sa...

Var på flottbesök i Åbo 65 och bl.a gjordes en rundtur i staden och den mäktiga domkyrkan besöktes. Jag har ett fotografi på en mängd svenska frivilliga som står uppställda på trappan framför kyrkan och även där har mässkalle stått med sin blivande fru.
Keep on
Mässkalle

Haddock sa...

När jag var 13 var jag på sommarlovet kockpojke på galeasen Säde av Saltvik. Vi seglade famnved till Åbo. Då fanns det gula spårvagnar i staden. Skeppare Runo gav mej lite pengar och sa "Gå å åk spårvagn"! Jag gjorde så och det var ett stort äventyr.

Åsa sa...

Åbo är en fin stad! Speciellt på sommaren tycker jag om att ströva i staden och insupa dofterna från torget och i saluhallen kan bli rent salig! ;-)

Kraxpelax sa...

Oopsalainen intä santa
kuokkufanta hälle kantta
hyvos uuni värsä tanta,
tyynelä ruotsin planta,
korvela kiosken pantta,
uussamappin ladenranta!

:o)

Dillebonus:

Vaar en koltiveerad herre,
bli betraktad såsom svaag,
det är sanningen dessvärre,
såådan är koltoorens laag.

Men hOOt går hem & knolar mosan
hela väägen till finaalen
- annas får väl gamla koosan
taa sej oti mOOmindaalen!
.
(Hurrarna hurrar Horraa Horraa Horraa Horraa.)

http://kraxpelax.blogspot.com/

- Peter Ingestad, Solna