KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, augusti 19, 2009

"Föri", en söt liten vajerfärja.

En av Åbos många flytande restauranger heter Vanha Rahtilaiva och ligger vid kajen på "tois pual jokke", Aura å's östra strand. Som namnet antyder är krogen inredd i ett gammalt fraktfartyg och atmosfären ombord är mycket trevlig.

Den krogen ville kaptenerna Haddock och Sand besöka för att ta en öl när de vandrade längs kajerna i Åbo. Färjan Föri bordades för att anträda den 1,5 minuter långa färden över ån, från "täl pual jokke" till "tois pual jokke".

"Nämen, flatlöss i Neptuns skägg, titta på färjföraren", sa Haddock och pekade mot styrhyttens fönster. Färjan styrdes av en ung flicka, söt som en jordgubbe.

"De blir intervju", sa kapten Sand, klev fram till styrhyttsdörren och knackade på. Haddock följde hack i häl med kameran beredd.

Flickan rodnade klädsamt under kapt. Sands intervju och senare, över ett glas öl på Vanha Rahtilaivas däck, konstaterade han att färjförarna på Föri inte riktigt går att jämföra med Pluto eller Trygve på Töftöfärjan.

Färjan Föri byggdes 1903 och drevs ursprungligen med en ångmaskin. Ångpannan eldades med björkved. Hon tar max 75 pax. Några gånger har det varit tal om att lägga ner färjan vart efter man byggt broar över ån. Varje gång har ett ramaskri höjts ur folkmassornas djup: "Rör inte vår färja"! Och där har hon oförtrutet knatat på i 106 år längs sin 78 meter långa rutt. Från tidig morgon till sen kväll är hon i gång. Det är gratis att åka med Föri. En kulturskatt som styrs av skandinaviens vackraste förare.

Man får anledning att dra på smilbandet redan vid ombordstigning på Föri om man läser denna skylt.

En liten dieselmotor drar Föri över Aura å. Åboborna nöjer sig inte med att kalla sin färja "lossi" som det heter på finska. Nej, "Föri", (med kort ö-ljud) efter färja, ferry, ska det vara.


Förarna på Föri.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bilden på Förins förare gör henne inte riktigt rättvisa, hon var ännu sötare i verkligheten. Dessutom var hon mycket trevlig och pratsam.

Kapten Sand

Haddock sa...

Jo, kameran ljuger. Hon skulle passa bra som tårtdekoration.

Anonym sa...

Huuga jääda mig.Farbröderna förefaller vara friska.

Haddock sa...

Yeah, no worries, mate!