KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, september 09, 2009

De lönar säj inga ti ligg iland...

sa Haddock åt frun i morse.
"Nå män ja måst ju i alla fall far ti Mattssons å handla litä," sa hon.

Vid ettiden lade Haddocks ut.

I skrivande stund tjuter sydvästen i trädtopparna och Lumparn kastar argsinta bränningar mot Isla de Tribunal´s lovartssida och Träflyte ligger pålad i lugn och ro på holmens läsida. Vi har nät i sjön så fisk blir det i morron bitti.

Och så till en annan sak:

Bilden nedan visar Haddock, Lille och Henka på trappan till Kuusalu Rahvamaja i Estland, men det är Lille jag vill prata om.

Den här underbara kvinnan föddes i Estland för 74 år sedan. 1939, när gamle Adolf började skramla med vapnen och ställde till ett helvetes kaos i hela Europa tyckte Lilles far att det var bäst att fly från Estland. Fadern var fiskare så han lastade några nät, hustru och barn i en båt och drog till Sverige.

Lille Orlov-Madsen bor i Sverige. Hon talar flytande estniska och var Dur-rackarnas tolk under Estlandsturnén. Och ingen, av kvinna född, kan låta bli att fälla en tår när Lille berättar om sitt liv. Hon har gått igenom händelser som skulle fälla en oxe. Det går inte i skriven text att återge sorgen, glädjen, entusiasmen, framåtandan och visheten i hennes berättelser.

Lille, vi älskar dig!

Haddock, Lille och Henka på Kuusalu Rahvamaja´s trappa.

1 kommentar:

Ann L sa...

Ja jag säger då det! Jag får tårarna i ögonen bara jag tänker på henne. Vilken fantastisk kvinna!Man får ödmjukt tacka för att man fått träffa henne.