KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, oktober 01, 2009

Fisken är slut

sa fru H igår. "Vi far och lägger då," sa Haddock, backade ut från bryggan och kopplade på Plåtniklas Blindstyre som tog Träflyte ut till Las Islas Pequeñas där några nät manades i sjön. I morse halades näten upp och det blev fem kilo aborr- och gösfile, en laxöring och två rediga braxnar.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Braxarna kan du slänga!!!!!
Mässkalle

Anonym sa...

Är du inte klok mässkalle. Braxen är en god fisk.Tycker Tosarby Pelle.

Haddock sa...

Braxen!!! Den största saltades lätt igår och ikväll ska det bli fest. Ugnstekt braxen är en Neptuns gåva till mänskligheten utan vilken livet skulle vara avsevärt mycket fattigare.

Flunkbuster sa...

Ugnsbraxen är riktigt gott!
Men det är en sk*tfisk ändå!

Anonym sa...

funkade de bra att dra nät genom klykan eller är den inte påplats skulle gärna se en film sluggo

Anonym sa...

Har u googlat och kan konstatera att i sverige är inte Braxen någon matfisk!!! Bara så ni vet....Rolig att meta står det....*L*
Mässkalle

Anonym sa...

I Sverige ja. Där äter de inte strömming om inte strömmingen har röda ögon.På Åland är strömmingen gammal om den har röda ögon.

Anonym sa...

Baxen var basföda hemma när jag växte upp. (på fasta Åland) Braxen fiskades i stora mängder, höggs med yxa i tre delar, delarna klövs längs med ryggraden och travades i trätunnor med salt. Av detta åt man hela vintern. Sådan här braxen kunde man äta "spicken" direkt från tunnan men oftast kokades den och åts med potatis och vit sås. Mycket god och nyttig mat!

Haddock Hårdhänte sa...

Mässkalle, kopiera och klistra in denna webbadress i din webbläsare och läs om braxenrecept på sajten Svensk Fisk!
http://www.svenskfisk.se/1256.aspx

Ole sa...

Och förresten, Mässkalle, du har läst på Wikipedia ser jag. Härrigud, Wikipedia är lika fullt med fel som en det finns braxnar i Slottsundet.

Haddock Hårdhänte sa...

Sluggo, nätklykan finns men är inte på plats än.

Anonym sa...

Förlåt mig alla ö-bor men mässkalle vägrar att äta sådan fisk. Skall kolla upp om hotel Park tillandahåller en sådan fisk, är ganska säker på att mässkalle får äta Abborre.-

BRG
Mässkalle

Anonym sa...

Saxat från finska Vilt- och fiskeriforskningens hemsida:
Fiske och fångster: Traditionellt har braxen varit en högt värderad bytesfisk p.g.a. att den är allmänt förekommande, storvuxen och välsmakande. Braxnar över ett kg har en fetthalt på 4-10 %, och de passar mycket väl som rökta, som ugnsfisk eller som saltfisk. Fritidsfiskarnas fångst var år 2004 över 2 miljoner kg. Braxen fiskas numera huvudsakligen med stormaskiga nät, men också på mete, med katsor, ryssjor och på långrev.

Läs mer på adressen: http://www.rktl.fi/svenska/fisk/fiskatlas/braxen/

Åsa sa...

Jag har hatat braxen efter att ha ätit den på längden och tvären som barn, men nu kan jag faktiskt längta efter ugnstekt braxen med ris ocg plommon i magen eller rökt braxen på våren, när de är som fetast! Spicken braxen minns jag att var gott att sitta och gnaga på..

Anonym sa...

Har nyss varit på Kimito och fångat braxen. Gudomligt god ugnstekt med grädde, smör och en massa vitlök. Med braxen är det så att den är god om den vuxit där det finns sandbotten men smakar illa om den vuxit där det är gyttjebotten.

Kapten Sand

Anonym sa...

Se där!!!!!! Den gotiska knuten är öppen.. Våra insjöar har i de flesta fall lerbotten så därför smakar inte Braxen gott.

Mässkalle

Haddock sa...

Nä men, vid Neptuns skägg! Allt är ett missförstånd! Insjöbraxen smakar nog inte gott. Det ska ju förstås va Östersjöbraxen