KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, oktober 06, 2009

Om Tsar Alexander III, hans fina båt Zarevna och Kejsar-Fina på Högsåra.


Husbåten Ole Träflyte i Kejsarhamnen, Högsåra.

Kejsar Alexander III (1845-1894) och hans maka Maria Fedorovna (hon som gav staden Mariehamn sitt namn och var f.d. prinsessan Dagmar av Danmark) seglade ofta i finska skärgården med jakten Zarevna. Kejsarparet umgicks ofta med lokalbefolkningen och det var inte alltid fiskargubbarna och -gummorna visste vilka högheter de stod inför.

Fina var en fattig fiskargumma på Högsåra. En dag stod hon vid stranden av Ramsviken och slet med den tunga fisksumpen. En båt kom roende och Fina hojtade åt den storväxte skäggige karlen i båten att han för hälvitä skulle komma och hjälpa henne dra upp den tunga sumpen. Kejsar Alexander klev road ur båten och hjälpte Fina. Från den dagen var Fina och Alexander vänner och hon fick sälja fisk till den kejserliga jakten. Från och med nu fick fiskargumman heta Kejsar-Fina och Ramsviken i Högsåra heter Kejsarhamnen ännu i dag.

Zarevna sågs ofta även på Åland. På ett par ställen har Alexander III låtit hugga in sitt namn i den åländska graniten.


En kort historik hittade vi innanför dörren till Kejsar-Finas sjöbod.

Kejsar-Finas sjöbod.

Zarevna (1874-1917) var 57 meter lång och gjorde 13,5 knop för maskin. Det gick också att hissa segel på de tre masterna. Hon byggdes 1874 i England.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är den där historien verkligen sann??
Om så är fallet måste jag nog kika lite närmare på platsen.

Mässkalle

Ole sa...

Jomenvisst, det här är sant. Kejsar-Finas sjöbod står invid lotsmuseet i Kejsarhamnen och museiföreståndaren berättar denna historia för besökarna.